[露營師] 第23個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
唔會有折喇
師兄你依支Micro黎
btw其實幾抵
即係宜得官方個隻色
官方Sil有三隻色啦
完全睇唔明
我得卡其色接受到
係喎😅唔該
我三隻色都接受唔到,dcf版隻色ok但個價仲貴,仲有邊個牌子嘅金仔推介?hmg,gossamar定smd好?
tfs有出金仔咩
等人放二手 前排都有人放全白khafra
soloist
遲下好似會再出晨曦
睇吓接唔接受大陸牌子 性價比算高
你唔怕單層就smd lunar solo
或者可以自製雙層 買tarp+net tent
hmg連內帳 依家有折都成7000 仲貴過lg
Rapha x Snow Peak

仲未sortout到, 如果唔咁嚴格, 淨係要白色XPAC, 會唔會易啲揾到?
白色xpac易搵好多
SWD, Zimmerbuilt, Atoms, CAYL, Hiker workshop, KS ultralight
最快起貨就KS 不過佢個網有啲難睇 要周圍搵啲options
今晚跑完步搜尋下先
Thank you
白色越黎越難少brand 出,cayl同zimmerbuilt都無
而家d白色袋通常都要custom

不過個人覺得白色真係好伏玩第三次就變到黃
唔襟污糟真係好死穴 又易變黃 唔係個個接受到
深色放落地抹一抹就得
bonfus有出白色dcf 圍起連運費2000內有找 幾抵玩 不過真係等太耐cut咗單
基本上每個brand都要等幾個月先起到貨 需求太大根本做唔切 一係買hmg但香港用有少少overkill咁
點解overkill?
因為以佢嘅容量同負重能力係香港真係大材小用 主要係無咁長途比你玩 就算麥徑全走都多補給點
玩輕裝三日兩夜 唔帶無謂野 冬天baseweight基本上都係3-4kg左右 計埋食物 2L水 去到盡都係8-10kg 依啲情況用~30L frameless backpack都已經搞得掂 唔洗揀有負重系統嘅hmg都一樣揹得舒服 起碼袋方面都輕咗3 400g先 另一方面 依啲袋唔塞爆谷脹嘅話 揹個陣好似漏氣都無咁好睇
但你話想一個袋兼顧哂輕重裝嘅話hmg當然係好選擇啦 不過每個人玩法 用法 gear重量/size唔同 每次帶嘅物品有分別都會有影響 一個袋唔可以走天涯
想塞爆好睇
可以考慮放蛋蓆入去
會唔會好難起?尤其如個一個人的話
40L 對我黎講有d多 不過真係好舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞