[露營師] 第23個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
有用
20d 4000mm版本?
覺得點
尼個價錢 有咁既質素 真係唔錯
點運落嚟抵啲?
佢有得比你揀 我個陣運費都係50蚊樓下
我見到上網有人放
同埋我記得之前 ig好似有人代理?
依家搵唔返
Ig有人代理過 依家唔知
自己買都得啦
啱先買咗
咩色
今日去左 無咩特別嘢賣 同埋經過上次魚竿 所有野都睇定啲好
緊係黑啦
佢話個個港仔都係買黑
留意返個店主有時覆人超慢,自己上心少少
買左一對18年貓貓碗
好靚仔未買hmg的話會買
新手想問係咪全部野係迪卡儂就執得哂架啦同埋雙人床墊有無推介
力王
接受到冇所謂
唔怕重既執得晒
與其買雙人不如買兩個單人
唔好 迪卡儂好多裝備都過重 如果你咩都未有嘅話不如上網睇多啲先再買
斷估你係去收費營地 唔洗點行車到嘅話 廚具煲呀嗰啲可以拎屋企嘅去先 露過覺得啱先再買
迪卡儂可以買嘅裝備有:
$99枕頭 $349睡墊 $299露營櫈(肯比多啲就上snowline/ helinox 會輕啲 但坐落分別唔大) 平嘅頭燈 營燈
爐頭: Kovea嘅ok 另外有其他日本/外國牌子 買啲係用邊爐gas嘅會抵用啲
枱: 2人用就買snowline carbon L5
水袋: $12店 3.9L 韓國製/ 或者買hydrapak seeker 4L/ evernew水袋/ MSR水袋襟磨但重身
seeker之後可以配befree water filter用
營呀睡袋依啲自己再做下功課 太多牌子 同要睇你用途 夏天你用20度睡袋都夠 或者屋企拎冷氣被
營如果無特別要求嘅話就迪記/ 蜥蜴仔入門 啱玩之後再升級
另外夏天天幕都幾重要 擋下太陽 同埋有嘅話氣氛好好多 萬一落雨都唔怕 最好買有銀底
PS: 非迪卡儂牌子嘅盡量去其他地方買 格下價先
多謝師兄咁詳細教學,如果2人天幕除左迪卡儂仲有咩推薦
天幕唔買迪卡儂
穩陣唔洗煩就Luxe 370/400s tarp 佢地有出埋天幕桿 有銀底又唔會好重
另外香港有人自己整黑色銀底天幕 你都可以再search下
夏天露嘅話風扇算必備 冰箱就未必要買 有啲收費營地有雪櫃提供 如果之後官方營地開返先再考慮都未遲
唔好睇太多gear片 始終裝備嘅野每個人需要唔同 玩法 同去邊到露都有影響
營嘅話有心長玩嘅投資隻好少少 外國大廠起碼安全有信心先 淘寶嗰啲就可免則免
黑店lightrock已經有人放緊
唔好買淘寶貨
得罪講句 原版依家做緊特價先2280人仔 圍起都係2800有找為咗黑色貴1600真係好撚癲
lightrock 2 3180人仔 都仲平過你1人黑色version
布料方面 我最近係ripstopbytheroll 買1.1 oz MTN Silnylon 6.6 double silicone >3000mm
最好嘅silnylon布黎 黑色同其他色都係一樣價
值唔值得比貴咁多 可以自己衡量下
賺幾多 大家自己諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞