[露營師] 第23個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
唔係撐淘寶
只係明明買同一樣野
點解唔係淘寶買就要比貴咁多
照上面咁講 Lightrock 1 淘寶埋單2800 hkd
tarapoky 賣3780hkd....
逼人去淘寶買?
唔好支持中國品牌, D錢流返比共產黨。
以前幫襯過tara 都係深圳寄落黎
其實都無話逼唔逼,淘寶就算買其他外國牌子野好多都會平過香港d網店

香港大把露營小店d野要預訂,但個價仲貴過自己官網直郵買

人地咪一樣做到開實體鋪
盡量唔用大陸牌子同大陸渠道買野, 比多d用其他方法同牌子
入貨 理貨 搞集運 約交收 用嘅時間全部都係成本嚟
人地付出時間同坐貨風險 幫你慳咗等嘅時間 依啲錢抵比人賺 但如果同人預訂仲要比貴咗 依啲就要怪自己點解唔做足功課
大可以話無留意開嘅話根本唔知邊到有 又或者miss咗一年幾次嘅大減價 但成年流流長 有心搵想慳錢嘅自然會諗方法 唔係嘅話咪好似當年炒iphone 肯比錢咪早買早享受 但唔好之後係到怨點解買貴咗
隻黑色lightrock純粹以貨論貨 值唔值得比貴千幾嘅話可以自由衡量下 不過LG自訂色都係貴3 5000yen
但如果同一件貨 同一個賣家 係唔同地方賣點解個價差咁遠就可以探討下嘅
自由之魂淘寶店都係tara營運?
唔係佢營運 不過pretents係佢同王吉剛搞出黎
淨係white label依條line點都有份呀
唔係佢營運咁價錢唔同有乜咁出奇
的確係兩間公司 但問題pretents佢有份設計一齊搞一般計每賣一件貨都有份分錢 係^_^最多睇收幾成
如果佢當初淨係收設計費 之後賣出無分成嘅話 自由定價賣貴啲我無意見 say sorry都仲得而且自由之魂本身歐洲英國仲賣貴啲 運輸成本 代理中間要賺錢一定會mark up 依啲好正常
但按香港情况 淘寶直運香港仲平一千 仲同tara買嘅話 我只能夠講純粹係想內心好過啲咁解 話自己係香港買 唔係支持大陸野 拒絕淘寶 但實情仲要比貴多一千買相同嘅貨
^_^
問左佢2p黑色幾錢 7100😱我真係買LG好過
7100一隻頂兩隻原版
依個價錢LG買Khufu/ Hapi DCF-B連內帳都得啦 添少少可以上埋Khafra
痴撚線
7100真係short撚左
咁你中意黑色都冇計😅
兩款營根本唔同種類,空間重量結構都唔同,本身都無可比性
又要全黑色又要freestand又要非pu,其實都無選擇
LG好用嗎?
我都想知 我淨係知輕同made in Japan ,求高手指教
優點手工好 夠輕 抗風一流 靚 易起 影相打J 一個人用空間OK 用埋DPTE仲好 唔怕濕收朝早一抹就走得 啱夜入早出
缺點DCF ver.好大舊 外帳掛鉤位難掛 建議剪走少少內帳個扣先易掛 half mesh內帳空間細 內帳無掛勾位 一個人嘅話2/3內帳會好啲
對重量唔太執著嘅話 買sil ver.就得可以鳩塞 pack size細 易打理 不過要自己seam seal 同埋起完營之後定時要拉風繩/set高支pole整行隻營 但大風個陣有彈性啲無咁易爛嘅
比我再揀嘅話 可能買zpacks plexamid就算 一來香港夏天多蚊蟲 一定要帶內帳 LG重量優勢唔算明顯 接受到single wall嘅話有更輕量嘅選擇 冬天屌地用tarp仲輕少少
但LG khufu叫做靈活 可以因應環境有變化 360度protection 抗風落足16條風繩嘅話無得輸 最多隊穿個頂大風怕穿就買日本仔啲guyline adapter
玩UL嘅可以考慮 普通露營嘅話有其他更好嘅選擇
PS: 新手

想問吓笑‘s B6君有邊隻gas 爐頭系可以放到入去??
慢到嘔,幾粒鐘都可以唔睇ig
琴日仲見到有個師兄買個營等3個月
含了今個秋季唔洗露
垃圾來 得罪講句大陸野都好過佢 一肚氣 我明你貪平🤣
唔係貪平
平嘅話可以買大陸Aricix,價錢仲平
只係見佢個牌子香港少人用,同埋唔係大陸製
佢仲話依家新返果隻料係喺美國 Ripsto by the Roll入貨真假都好,起馬可以唔用大陸野先
依家果個仲係nh
睇下點 大把人中哂伏🤣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞