[露營師] 第23個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
我係因為買左MCAL(即係白迷彩)既手套同袖套, 想加個背囊上山, 應該幾襯
至於等... 我隻Hilleberg Akto已經由11月等到依家... 慣左
買中size啦,中size底圓會大啲,承托力好啲
唔會 最緊要塊地平
big sky保温袋有冇 feedback
想入一個
太薄 兩罐凍汽水 3個鐘之後變返室溫咁
最近好似有隻mystery wall冰袋 yefo有做 我等緊包膠 有無巴打用緊
咩環境下3個鐘先
正正常常擺落背囊去行山
放工去西貢買幾罐汽水,拎到上山都仲凍既
最多擺到3罐500mL 啤酒
擺過夜就唔得,3、4月時果包結晒冰既野飲都挨唔到一晚
有冇巴打用過snowline隻15L 保溫袋覺得效果點?
貪佢放到入背囊 1,2個人去咩一個就搞掂唔洗手拎一袋咁
做咩咁多負評,唔好用? Snowline 會唔會好D?
連登啲正負評算啦巴打
我都想知咩事 問下有無人用過咋嘛 負皮到咁? 比負皮班友最好解釋下 唔係既話你地咪撚問野啊之後
係咪純粹想表達唔好用咋
巴打唔好咁介意正負皮
我用緊 佢入面個銀底保溫都做得幾好
有次去行山 去到下奏啲冰都未溶哂
你用咩size?
想請教d低能野
早排買左個luxe 370s tarp,發覺pole位無呢舊野,可以點樣撐起支pole?
Medium short
6-8米繩,搵繩中間收番個平結落天幕tip位,每邊繩45度角拉,再喺每條落地繩同pole收番個雙兔,應該夠力吧。

用完就只解雙兔,平結唔洗解,留番下次用。
圖一:就咁照拎枝pole 督落個帶圈度,扭左都唔怕,然後條繩(黃色)好似平時咁綁係枝pole 度

圖二:如圖示
如果雙繩既話就跟黃色咁拉多條繩,單繩既話就省卻左黃色線,只係好似本身張圖咁就得
當然有其他繩結都做到差不多既功效
連登仔最惡架啦一直都係 唔準問野架嘛
如果煲水太重都有啲擔心4隻腳怕唔怕整斷
Thx兩位
3lbs以下唔洗擔心
Big Sky冰袋有冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞