[露營師] 第23個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
喺迪卡儂買coghlans gromments kits自己打
唔知點解出咗迪卡儂. 自膠

就咁買coghlans gromments kits自己打
鴨寮街可能有, 不過未必係出名牌子.
有無巴打試過soto防風火機撻唔著
入火機氣
巴打咁自爆法嘅

無耐先係輕裝grp 問完
其實痴電線膠布再自己打窿就得
大南街買齊工具同雞眼50蚊有找
其實露營用吊床係唔係都會俾人鬧?

有個fd曾經係樹上面掛燈都俾人話
覺得唔落釘入棵樹就可以接受
其實綁樹黎受力應該要預先搵野墊住,唔係會勒到棵樹一條條痕,同埋盡可能地縮短綁住既時間以減少對樹木既影響
其次係郊野公園玩吊床漁護有權抄你牌

而掛咩我覺得都好重要既,有時掛盞氣燈油燈太近棵樹都有機會有個烘既,始終盞燈都好熱

不過十居其九都有人綁完樹之後唔拆晒D 繩(特別係掛野、起天幕),特別係D 尼龍草好多時都仲有幾個圈綁住左,結果棵樹一路生長就一路有條痕,就會勒住棵樹咁(有人質疑會妨害樹木生長,時間一長,鐵線/ 繩深入樹幹內有機會阻斷樹幹吸收水份及養分,因而枯萎死亡)

https://e-info.org.tw/node/215324
https://news.ltn.com.tw/news/society/paper/293872
我係用下面呢款帶綁樹,吊床無人訓喺上面,條帶都唔會緊
同埋就算用吊床都唔會用好耐

有無爸打用緊或者用過
建議建買?
因為我見都多人放返出去
建唔建議
建議買返原色好過平咁多如果你唔係黑色die hard fans
建議買?見幾輕 又有個小天幕 不過唔知有無實用性
你身高?
莫買
你預想大雨下用唔用到
個人覺得襠下太陽都ok
同埋佢雙層嚟講算輕都ok既

睇相一般按返之前crossover睇會比原本隻色貴$1000+
唔好啊
如果自己負擔就去馬啦😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞