[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆

969 回覆
57 Like 1 Dislike
我想問鋼筆做唔做到壓筆個筆就會粗d 細力d就幼d既效果?定係其實同墨水筆一樣?我見畫漫畫個d沾水筆好似做到呢個效果 唔該

Mont Blanc墨咪去mont blanc囉

我諗萬宜同合昌應該最平

no, 我最初都以為係,不過發現合昌,萬宜同專門店都同價。

所以推薦你去專門店玩完一大輪佢D貴筆先幫襯佢買樽墨

見到佢隻lucky orange 好有心動嘅感覺

去馬啦

早年太太送咗支MB嘅原子筆俾我
而家想跟手入支鋼筆襯返一Set

所以推薦你去專門店玩完一大輪佢D貴筆先幫襯佢買樽墨

見到佢隻lucky orange 好有心動嘅感覺

去馬啦

早年太太送咗支MB嘅原子筆俾我
而家想跟手入支鋼筆襯返一Set

墨都話買得起,但筆就
好鍾意149玫瑰金
我想問鋼筆做唔做到壓筆個筆就會粗d 細力d就幼d既效果?定係其實同墨水筆一樣?我見畫漫畫個d沾水筆好似做到呢個效果 唔該

睇咩尖 唔係支支得
留名

。 呢類型啊 搵左好耐 唔知邊到搵

香港你唔會搵到呢種鋼筆,建議你都係玩沾水筆

沾水筆頭 香港有無邊到推介
上星期去左新宿 世界堂貨完

Nibs係文簿具社有
平時用開dip pen ,但依家想試下玩鋼筆 等緊枝 3776酒紅

睇咩尖 唔係支支得

要咩尖先做到

睇咩尖 唔係支支得

要咩尖先做到

玩過微笑同preppy 都唔太得 大力反而刮紙
等高人答邊種筆得 高階d 既筆會唔會好d

睇咩尖 唔係支支得

要咩尖先做到

貴d d尖有唔同料
甚至軟尖

睇咩尖 唔係支支得

要咩尖先做到

貴d d尖有唔同料
甚至軟尖

noodlers 有出幾支筆尖比較彈既
又平 抵玩
不過香港唔知邊度有得買

其實想玩彈尖既話玩沾水筆啦
好玩好多

利申 想入沾水筆坑

要咩尖先做到

貴d d尖有唔同料
甚至軟尖

例如3776 SF尖就可以微微分關 都唔夠嘅仲有鯰魚啲臭筆

貴d d尖有唔同料
甚至軟尖

又平 抵玩
不過香港唔知邊度有得買

好玩好多

利申 想入沾水筆坑

鯰魚啲垃圾筆臭撚到仆街 都唔知佢落左咩 冇心理準備咪撚買

貴d d尖有唔同料
甚至軟尖

又平 抵玩
不過香港唔知邊度有得買

好玩好多

利申 想入沾水筆坑

鯰魚啲垃圾筆臭撚到仆街 都唔知佢落左咩 冇心理準備咪撚買

agger,又臭又漏墨
Pilot custom 74
Sailor pg 14k
Platinum 3776 century

大家會點揀
新年想買枝

大家會點揀
新年想買枝

Me picked 3776

大家會點揀
新年想買枝

74 只係試寫 但感覺一般
Pg 14k 有d短 唔加蓋唔好揸 如果買sailor 不如加幾百上21k
3776 筆尖用料最好 但筆身造工麻麻

比我簡3776>sailor 14k> 74

大家會點揀
新年想買枝

Pg 14k 有d短 唔加蓋唔好揸 如果買sailor 不如加幾百上21k

微笑筆一二代係咪無分別?淨係個樣唔同色?

理論上全部都做到少少既
除非係 parker 51 果類 hooded nib 啦
但粗幼分別有幾大就支支唔同啦
睇你想要幾多囉

我會揀sailor, 3776同sailor 14k 都試過,3776 比較軟同刮紙,日常用唔太就手
其實去邊到賣筆可以俾你試寫?

咩牌子?

尖東 萬宜 中南都有得試寫
如果話點埋墨 頭兩間都好似得

咩牌子?

想試寫 PILOT 同 KAWECO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞