[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆

969 回覆
57 Like 1 Dislike
新手加入
買左枝Lamy Safari 想問買筆支邊到會平d

邊到平要格價喎 我覺得豐原個價通常都ok
小弟反而想問下練字嘅方法,問過身邊嘅朋友話要買字帖練。想問下仲有咩方法練,字帖嘅話又有咩推介

用緊preppy廿蚊枝筆,諗住啲字進步左再買枝好啲嘅獎勵自己

我通常都係睇人地d字跟住寫,影印機咁copy

初學跟呢個練 握筆同坐姿篇唔洗理
我建議用鉛筆練先 鋼筆提按會比較難
進楷先寫帖 我推薦九成宮醴泉銘
https://docs.google.com/document/d/1tufQpjCkw44k3ZHXV0hyr957c_SXdkv9PJTGikqS5EI/mobilebasic

thx,考埋個試練下先。
另外請問入門鋼筆幾錢支?
一直想寫靚字但係成日冇左回事。

入門鋼筆最平廿蚊支嘅preppy 好多連鎖書局都有售 通常入門款都係300蚊以下

Lamy Safari
Pilot 78G

我會揀三文堂ECO

感謝各位,
考埋個試就可以練下手字。
留名
留名,過幾日去台灣入三文堂
留名,過幾日去台灣入三文堂

留名
第一屆LiHKG硬筆書法比賽 歡迎大家參加
https://lihkg.com/thread/4586/page/1
巴打們有冇去上堂學過?
自己寫寫極都寫唔出個種味道。

硬筆冇 慢慢練就得咖喇

其實要學少少行書同草書,將某d筆劃轉成另一種寫法先有型

同埋寫果一句句字,可以加入一d 重心筆劃

例如最右手邊果一豎全部用懸針而且加強力度粗d

咁就連貫好多有行氣

例如個清字個頭果個撩法我都係固定成日用

三點水都好多寫法,睇多d人地點寫,自己組合出離、有d突出d、有d搶筆劃左個位,ed叫推讓,

有ed寫法又係有型d

e本書仔幾好,教曬所有部件點寫,20蚊本,書局留意下

利申:冇學過,google only
巴打們有冇去上堂學過?
自己寫寫極都寫唔出個種味道。

硬筆冇 慢慢練就得咖喇

其實要學少少行書同草書,將某d筆劃轉成另一種寫法先有型

同埋寫果一句句字,可以加入一d 重心筆劃

例如最右手邊果一豎全部用懸針而且加強力度粗d

咁就連貫好多有行氣

例如個清字個頭果個撩法我都係固定成日用

三點水都好多寫法,睇多d人地點寫,自己組合出離、有d突出d、有d搶筆劃左個位,ed叫推讓,

有ed寫法又係有型d

e本書仔幾好,教曬所有部件點寫,20蚊本,書局留意下

利申:冇學過,google only

多謝巴打推薦。
有無練英文calligraphy 字帖推介
支Capless到手
點睇寫左字帖七年都寫唔努好d字?
點睇寫左字帖七年都寫唔努好d字?

圖呢
支Capless到手

好靚,幾錢?
lm
支Capless到手

好靚,幾錢?

我買貴左 4350twd
宜家小品雅集減價 3800/3950twd
留個名
支Capless到手

好靚,幾錢?

我都好想入支capless送比男朋友
但失業窮J無錢
搵到工出糧一定會買支自己鍾意嘅筆獎勵自己

btw 寫字真係好難學呀
Lm
支Capless到手

好靚,幾錢?

我都好想入支capless送比男朋友
但失業窮J無錢
搵到工出糧一定會買支自己鍾意嘅筆獎勵自己

btw 寫字真係好難學呀

寫字冇得速成 練左年幾都仲係覺得自己寫到好柒
留名

LAMY safari
Hermes Nautilus
最近買左支Lamy 2000 ef,尖幼過safari ef,最早知買f,但都非常滿意。
想買多左支pilot capless,諗緊f定m,可惜無得沾墨試
支Capless到手

好靚,幾錢?

借問喺小品雅集買嘅話點樣運黎香港?
好想買但係誠品同log on 都唔多色揀
支Capless到手

好靚,幾錢?

我通常係朋友買野我搭單
你或者睇睇鋼局有冇人開團跟隊?
支Capless到手

好靚,幾錢?

我通常係朋友買野我搭單
你或者睇睇鋼局有冇人開團跟隊?

咩係鋼局?對唔住我新手咩都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞