[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆

969 回覆
57 Like 1 Dislike

隨便圖解一隻字 希望幫到巴打

其實就位都要慢慢黎

其餘三點似乎太落

係果一橫太斜

紺碧

我鐘意孔雀

用緊月夜

月夜+1 岩岩用完黎鳩抄心經

其實就位都要慢慢黎

其餘三點似乎太落

係果一橫太斜

四點都可以收緊少少

其餘三點似乎太落

係果一橫太斜

四點都可以收緊少少

你地令我諗起大學書法堂
中學畢業老豆送左支比我
但小弟字超醜
得物無所用
有冇咩方法可以寫好啲啲字
特別有時會化下化下咁
平時啲紙又會卡住卡住

1. 練
2. 換靚紙

或者換墨都得
想買熊本熊微笑。知唔知邊度有

I guess 熊本

https://tw.bid.yahoo.com/item/限量新品-☆CHL☆-百樂-2016熊本熊限定款-微笑鋼筆-K-100309378865

走轉台灣,有門市
想買枝尖平筆寫下哥德體 要去的買

巴打想話「想買支平尖筆寫下哥德體 要去邊買」?
如果係嘅話 油麻地中南廣場最頂果層收錢櫃前面嘅貨架有平行筆 再唔係銅鑼灣文簿具社都有 其他地方自己發掘

位置都知 痴線
第一步應該要要點開始先
有冇鋼筆收集撚或者寫字大師既ig
可以比小弟J下
想買枝尖平筆寫下哥德體 要去的買

巴打想話「想買支平尖筆寫下哥德體 要去邊買」?
如果係嘅話 油麻地中南廣場最頂果層收錢櫃前面嘅貨架有平行筆 再唔係銅鑼灣文簿具社都有 其他地方自己發掘

位置都知 痴線
第一步應該要要點開始先

第一步應該帶銀包出街
報到

但字很醜,要努力練

透明係淘寶 ef尖 冇刮紙問題 好好寫 不過比較輕身
買左1set 三枝iroshizuku 15ml /1
天色
松露
冬柿
2月到
大家點睇J.herbin 啲墨?

我枝大金雕半年唔寫已經收左皮 視墨窗都有乾墨,準備拎番小品洗

支筆係咪二手?

一手,但入左極黑,太濃又耐無寫就

算啦,入 D 新墨水入去又寫過,D 嘢唔好睇太埋 🙈
支lamy斷墨
用緊lamy原裝墨都斷
洗完筆都仲斷

加少少洗潔精入你 D 墨水裡面

破壞表面張力 但會唔會傷筆?

增加張力
網上論壇長期有人咁建議人地咁做
其實可能你個嘴插得個位置唔正,可以再轉轉先落洗潔精唔遲

支筆係咪二手?

再講多句就係,你真係好唔安樂可以拆筆嘴
伸支棉花棍入去zhu

薄荷正啊

伸支棉花棍入去zhu

伸支棉花棍入去

再癲D 佢個活塞都可以拆埋黎洗
但洗完要搽番 silicon gel 唔係會係後面漏墨出黎,我拆過好幾支 M800 同古董 400 定 400N 唔記得...
你 D 墨水跡其實應該係墨水 seep 住 D silicon gel 裡面,你咪睇佢其實就可以,做人太乾淨其實係唔健康

加少少洗潔精入你 D 墨水裡面

增加張力

洗潔精點都係破壞張力
唔好調轉

伸支棉花棍入去zhu

我會選擇俾錢人拆

薄荷正啊

不過日用唔得 擺幾個月已經開始fade

增加張力

洗潔精點都係破壞張力
唔好調轉

番梘水吹到波,水喉水吹唔到,你話我聽點解?

伸支棉花棍入去zhu

伸支棉花棍入去

再癲D 佢個活塞都可以拆埋黎洗
但洗完要搽番 silicon gel 唔係會係後面漏墨出黎,我拆過好幾支 M800 同古董 400 定 400N 唔記得...
你 D 墨水跡其實應該係墨水 seep 住 D silicon gel 裡面,你咪睇佢其實就可以,做人太乾淨其實係唔健康

純粹無眼睇 其實又唔係太care
真係會令我介意既筆我會選擇唔入墨齋擺

增加張力

洗潔精點都係破壞張力
唔好調轉

番梘水吹到波,水喉水吹唔到,你話我聽點解?

https://m.youtube.com/watch?v=jyoIYKrloyM
中學物理黎

你可以google 洗潔精+張力
Btw最簡單既例子就係洗潔精可以去油。而油水不相融和的原因係油表面张力低、水的表面張力高,二者界面上不相融合,所以用水洗唔甩。洗潔精入面有表面活性劑,可以降低水既張力,是水的表面張力到同油差唔多,所以溝得埋形成水/油乳化液,呢個乳化液就能够溶解於水,所以先洗得甩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞