[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆

969 回覆
57 Like 1 Dislike
Btw最簡單既例子就係洗潔精可以去油。而油水不相融和的原因係油表面张力低、水的表面張力高,二者界面上不相融合,所以用水洗唔甩。洗潔精入面有表面活性劑,可以降低水既張力,是水的表面張力到同油差唔多,所以溝得埋形成水/油乳化液,呢個乳化液就能够溶解於水,所以先洗得甩。

唔小心入左個簡體字,自膠

洗潔精點都係破壞張力
唔好調轉

番梘水吹到波,水喉水吹唔到,你話我聽點解?

https://m.youtube.com/watch?v=jyoIYKrloyM
中學物理黎

你可以google 洗潔精+張力

中學無讀物理

番梘水吹到波,水喉水吹唔到,你話我聽點解?

https://m.youtube.com/watch?v=jyoIYKrloyM
中學物理黎

你可以google 洗潔精+張力

中學無讀物理

純粹講下,無惡意,唔好介意

再講多句就係,你真係好唔安樂可以拆筆嘴
伸支棉花棍入去zhu

伸支棉花棍入去

再癲D 佢個活塞都可以拆埋黎洗
但洗完要搽番 silicon gel 唔係會係後面漏墨出黎,我拆過好幾支 M800 同古董 400 定 400N 唔記得...
你 D 墨水跡其實應該係墨水 seep 住 D silicon gel 裡面,你咪睇佢其實就可以,做人太乾淨其實係唔健康

純粹無眼睇 其實又唔係太care
真係會令我介意既筆我會選擇唔入墨齋擺

所以我唔再買
因為都唔知道為乜
不過每個人久不久都會買一大堆呢 D 嘢

伸支棉花棍入去

再癲D 佢個活塞都可以拆埋黎洗
但洗完要搽番 silicon gel 唔係會係後面漏墨出黎,我拆過好幾支 M800 同古董 400 定 400N 唔記得...
你 D 墨水跡其實應該係墨水 seep 住 D silicon gel 裡面,你咪睇佢其實就可以,做人太乾淨其實係唔健康

所以我唔再買
因為都唔知道為乜

儲下野樂趣黎既

所以我唔再買
因為都唔知道為乜

儲下野樂趣黎既

所以我買墨算 十支八支筆都夠曬 諗住遲下唔夠筆寫 最多都係買Preppy 微笑呢啲算
想買枝尖平筆寫下哥德體 要去的買

巴打想話「想買支平尖筆寫下哥德體 要去邊買」?
如果係嘅話 油麻地中南廣場最頂果層收錢櫃前面嘅貨架有平行筆 再唔係銅鑼灣文簿具社都有 其他地方自己發掘

位置都知 痴線
第一步應該要要點開始先

第一步應該帶銀包出街

咁串

位置都知 痴線
第一步應該要要點開始先

第一步應該帶銀包出街

咁串

我點知你第一步要點

位置都知 痴線
第一步應該要要點開始先

第一步應該帶銀包出街

咁串

我點知你第一步要點

好傷心
諗住星期六去買筆
除左墨水 筆 想晧下個吸墨器係筆入面有定分開買?
諗住星期六去買筆

多數要分開買
諗住星期六去買筆

多數要分開買

你個名 唔該巴打 想問埋
中南果d鋪頭有冇專係練字嘅格仔紙?thanks
eco入鐵膽墨係咪會仆街
想買rnk果隻salix
但驚會染色
諗住星期六去買筆

多數要分開買

買本Rhodia格仔版咪算

咁串

我點知你第一步要點

好傷心

多數要分開買

之前行老銅誠品,rhodia 得單行有厚有薄
再行埋油麻中南,冇rhodia,得maruman 最多都好似係80 sheets
想問寫厚簿,寫到邊位點算?
跌咗一級好似好難寫

之前行老銅誠品,rhodia 得單行有厚有薄
再行埋油麻中南,冇rhodia,得maruman 最多都好似係80 sheets

係咪咁啱冇貨 我上次去都冇曬A5格仔 最後買A4
Maruman好似仲平啲添啦 我鐘意用Rhodia啫
想問寫厚簿,寫到邊位點算?
跌咗一級好似好難寫

我習慣撕張紙出黎用

所以我唔再買
因為都唔知道為乜

儲下野樂趣黎既

所以我買墨算 十支八支筆都夠曬 諗住遲下唔夠筆寫 最多都係買Preppy 微笑呢啲算

我乜都買下咁...
近日買左枝莎翁1597

儲下野樂趣黎既

我乜都買下咁...
近日買左枝莎翁1597

我最貴都係M400 筆要洗麻撚煩
Sorry 想再問下 200-300左右budget係咪買pilot mr3最好
巴打們仲有冇介紹?
Sorry 想再問下 200-300左右budget係咪買pilot mr3最好
巴打們仲有冇介紹?

「最好」人人睇法唔同喎
大路嘅仲有Lamy同三文堂嘅入門筆都多人揀

我乜都買下咁...
近日買左枝莎翁1597

我已經放棄自己做呢件事
拎去俾人洗算 琴日算例外

我乜都買下咁...
近日買左枝莎翁1597

我已經放棄自己做呢件事
拎去俾人洗算 琴日算例外

我有少少完美主義 一定要洗到好撚乾淨
所以宜家用平筆寫/玻璃筆算 貴嘅都係到供奉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞