[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆

969 回覆
57 Like 1 Dislike
琴日考完試,正式開始練字。
出門口買返支平嘅鋼筆同鉛筆練下先。
老屎忽留個名
想買pilot 色彩雫香港邊度買平?上淘寶買嘅話液體會唔會唔運?

搵人代購,百零蚊,等2星期左右

我上天貓買過兩次都無問題,用順豐官集
想買pilot 色彩雫香港邊度買平?上淘寶買嘅話液體會唔會唔運?

搵人代購,百零蚊,等2星期左右

我上天貓買過兩次都無問題,用順豐官集

兩樽墨
同小小自己d字.... notes黎

兩樽墨

我用緊紺碧同山葡萄

兩樽墨

我用緊紺碧同山葡萄

夕燒

富士山

兩樽墨

我用緊紺碧同山葡萄

諗緊買粉藍/橙/棗紅 下隻

兩樽墨

我用緊紺碧同山葡萄

夕燒

?

富士山

我枝河口係香港 想快d返黎攞

第一支鋼筆Lamy Safari 磨砂黑
工業風格 寫字係幾好 但無乜變化
之後都買過Edison Pelikan 都唔算好滿意

後來買咗支中古Swan Red ripple 14K
然後我終於明 舊鋼筆嘅觸感完全唔同
由尖到粗 唔會無筆鋒 亦有好多變化、細節
仲睇到墨水嘅深淺(Diamine, Pelikan會比較多深淺 )
日本墨水比較鮮明同一致性

總結:雖然有變化有時會捉唔到路,但有時會有驚喜,效果非常好。
其實按筆頓筆姐係點做?
其實按筆頓筆姐係點做?

圈住嘅叫按筆 頓筆啫係停係到
其實按筆頓筆姐係點做?

類似輕輕寫一點咁?
、— ·
其實按筆頓筆姐係點做?

類似輕輕寫一點咁?
、— ·

唔明你想講咩
前排比人引誘下買左支3776
好耐冇寫過字買黎試下
想問下邊到有soft nib既筆賣,中南無

3776 soft nib

3776 soft nib

邊到有得買
大家知唔知邊度有靚既格仔紙賣?
我指係細細既格 唔係寫中文果D
sor 1999
sor 1999

誠品 rhodia 0.5cm格

我班寶貝
sor 1999

誠品 rhodia 0.5cm格

奶油紙質感比白紙滑啲
如果筆觸比較硬 可以試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞