[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆

969 回覆
57 Like 1 Dislike
新手留名,有幾條問題

平時工作要寫英文多,想問下有無話EF F M 邊種寫英文好D (大細英文字都要寫)

我見中南lamy safari 賣210 算唔算抵?

除左lamy safari 我見上網有人話pilot mr 都啱新手,邊支好D

入一次墨其實可以寫到幾耐?有邊種墨係易買到又平又多?

Mr 原爆safari
除左個樣
呢幾年lamy差左

咁PILOT MR可以邊到揾到

呢支我屋企樓下都有得賣,我諗應該香港好多地方都有。
btw 呢支筆係唔同market都有唔同名,大陸通常叫88G, 日本market 好似叫另一個名。

Mr 原爆safari
除左個樣
呢幾年lamy差左

咁PILOT MR可以邊到揾到

呢支我屋企樓下都有得賣,我諗應該香港好多地方都有。
btw 呢支筆係唔同market都有唔同名,大陸通常叫88G, 日本market 好似叫另一個名。

好似mr靚過呢枝

聽日final
執返靚份notes.
新手留名,有幾條問題

平時工作要寫英文多,想問下有無話EF F M 邊種寫英文好D (大細英文字都要寫)

我見中南lamy safari 賣210 算唔算抵?

除左lamy safari 我見上網有人話pilot mr 都啱新手,邊支好D

入一次墨其實可以寫到幾耐?有邊種墨係易買到又平又多?

Mr 原爆safari
除左個樣
呢幾年lamy差左

墨買sailor青墨/極黑 唔知幾錢
或者pilot iroshizuku<日本買平好多
幾耐真係睇你幾可用

青/黑中南應該係160
IRO好撚貴喎 點會係又平多多

Pelikan 4001 Royal Blue

幾耐真係睇你幾可用

青/黑中南應該係160

仲有parker quink
平靚正

幾耐真係睇你幾可用

青/黑中南應該係160

隱形墨水
抽墨水隔左一晚就寫唔出
而家入一支支墨又寫唔出
係咪支筆死左?
Sry for 1999

係咪顏料墨水
有無合埋個蓋 有機會係筆舌墨水乾左,用紙巾抺一抺個nib 就得,等啲紙巾吸返啲墨水就得

Parker黑色墨水
等我試下先

係咪顏料墨水
有無合埋個蓋 有機會係筆舌墨水乾左,用紙巾抺一抺個nib 就得,等啲紙巾吸返啲墨水就得

Parker黑色墨水
等我試下先

我岩岩用紙巾用力禁個背頭背面就出到水 不過都係寫唔到
點搞?

Parker黑色墨水
等我試下先

我岩岩用紙巾用力禁個背頭背面就出到水 不過都係寫唔到
點搞?

寫到了 唔該晒巴打
我想問下點解我用入墨就寫到
用吸墨器唔寫一晚第二日就完全寫唔出
寫字極樣衰鋼筆撚留名

btw想問吓支筆用耐咗會有味,正唔正常

用大陸墨水用耐左係會連支筆都有陣味。但如果你唔係用大陸墨水,咁應該係你洗筆之後無整乾支筆,搞到筆蓋同筆杆入面有陣up 味

墨水用呢幾隻,筆係三文堂eco,冇洗過筆
支lamy safari都唔會有味
寫字極樣衰鋼筆撚留名

btw想問吓支筆用耐咗會有味,正唔正常

用大陸墨水用耐左係會連支筆都有陣味。但如果你唔係用大陸墨水,咁應該係你洗筆之後無整乾支筆,搞到筆蓋同筆杆入面有陣up 味

eco 我都有,但我果支冇味

你換墨都無洗過支筆
亂入一問,parker鋼筆好唔好用?

有人送左一支俾我但未開始用

有無人評價下parker?

講緊duofold定一般parker先

講緊duofold定一般parker先

應該係一般parker 上網睇左係stainless steel 果啲款

你換墨都無洗過支筆

唔係,eco我有兩支,一支有洗有換墨,另一支新買冇換過墨用紫色嗰罐
兩支都隱約有少少味咁
我過兩日去鋼筆店問吓

青/黑中南應該係160

隱形墨水

點解隱形?

你換墨都無洗過支筆

唔係,eco我有兩支,一支有洗有換墨,另一支新買冇換過墨用紫色嗰罐
兩支都隱約有少少味咁
我過兩日去鋼筆店問吓

我枝eco都有味
每次洗完筆都冇 係用左一排先有味
你地洗完筆會吹幾耐先收返埋
我枝eco吹左幾日 入面都仲係濕
已買lamy safari
想問下用converter 係咪無得吸到滿?

你換墨都無洗過支筆

兩支都隱約有少少味咁
我過兩日去鋼筆店問吓

我枝eco都有味
每次洗完筆都冇 係用左一排先有味

我終於明你地果種味係點黎,我啱啱屎忽痕走去聞我支eco 個筆舌位,係有少少up 味

但我其他筆又無 洗左支筆,再睇下點先

係 我成日吸都係吸到七成左右 可能係手勢唔好掛

係 我成日吸都係吸到七成左右 可能係手勢唔好掛

Converter 唔好吸到全滿呀,會好易漏墨㗎, 7-80% 差唔多㗎啦

Post 兩張圖來睇下 plx

。 呢類型啊 搵左好耐 唔知邊到搵

香港你唔會搵到呢種鋼筆,建議你都係玩沾水筆

沾水筆頭 香港有無邊到推介
上星期去左新宿 世界堂貨完

中間隻色不得了

呢字好靚

中間最貴

邊到買 極好jjjjjj
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞