[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#63

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
見VG289Q好似幾岩PS5
但我上Asus係寫
Digital Signal Frequency : DisplayPort: 120 ~120 KHz (H) / 40~60 Hz (V)
HDMI: 24~99 KHz (H) / 40~60 Hz (V) 

即係無120Hz? 雖然PS5好似用唔盡 但我隻mon係share埋畀電腦用
如果我想做到4k120 (PC), 4k60(PC/PS5), 1080p120(PS5)係咪太大諗頭
4K 60HZ黎
收到
我諗考慮埋budget其實都係4k60買VG289Q抵D
唔該晒

唔知算唔算off topic但想問下大家
有無將一個無vesa mount既mon掛牆既solution
本身用緊2隻VX229H用左都好幾年 依加想掛起佢但佢無vesa mount好on9
C字頭 我賣幾次野 都遇到好買家
當然自己都係好人
Lm
買二手mon 點試機?
唔舊
真係冇budget先考慮
是但買左個2000蚊。4k mon...hea用住先
大劣野?
係。。。
除左睇相之外 我諗拍埋試機片 咁樣最好掛
都唔平 鴨記會唔會揾到 好似太偏門
想問大家 我枱60cm深
然後我想訓係床睇住個電腦mon 黎睇片睇電影動畫之類 打機就間唔中
應該買32吋定27吋
同埋係咪唔應該買曲mon
因為如果買32吋曲mon都大約離2米到距離
會唔會影響左睇既野?
同埋都擔心32吋太近會唔會睇得好辛苦
除咗60Hz有咩咁差 好似同VG289Q一樣
好似大部分一樣 size 嘅 2K 仲貴過 VG289Q
有冇mon架係比後面冇窿既mon用?
想打直個副mon
冇sRGB mode
冇DP HDCP2.2
冇升降
想問有無人知
GIGABYTE M27Q
demo邊道有?
行左好幾間都唔見GIGABYYE MON
一抽中ps5 架tv就死左
而家係咪未有d hdmi2.1既mon買
LG幾時出27” HDMI2.1
21:9 34吋以上睇戲用/打下ps4
唔洗一定4k有咩選擇?
睇推介post 隻asus mx34vq 係咪幾好?
8千幾
想問下u2720q用家
後面個90W type C頭, 左下角個USB頭同type c頭可唔可以過data?
3個頭試左都無反應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞