[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#63

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
可能表達錯唔係話4K同2K冇分別,應該係話以佢普通日常需求,而且正常視距下,2K 144Hz同4K 60Hz我一定係Go For前者,使用體驗大啲。(P.S 我係有用過4K Mon,不過愛黎打機,所以會選擇4K)

除非你好鍾意痴著對眼落個Mon,咁就老撚咁大分別啦
不嬲都係計正常視距
聞mon呢D唔計啦 唔算正常使用
睇你要流暢定清晰

但其實佢冇提過4k mon
係1440p 60hz vs 1440p 144hz
係喎sor打漏
不大於22寸,
想邊框幼d
budget冇concept, 2千蚊吧大慨,
不過如果有好野的話都唔介意加錢

Thanks
Sor柒撚曬

咁唔駛揀啦,直接1440P 144Hz啦
你係計對角線㗎可? 22吋真係好冷門 一般24吋起跳
thanks
不過打漏左,唔可以大過22寸
我投4K一票 2K唔打機好怪 明明4K又唔係貴
22吋樓下....
求其二手收塊$300-$500都有

你俾得起兩叉嘢你至少買到25吋先有討論空間
對角度大概21.5寸
其實我既limitation係mon要放入櫃度,
個櫃clear width只有20.5寸
VA229HR?
又係櫃
想當年我同你一樣....煩呢啲弱智嘢。。。

因為個mon要放入櫃睇
個櫃width得20.5”, 計埋邊框唔可以超過呢個數
仲要計埋邊框?
一早買notebook定tablet咪算囉
淨打機係差唔算遠
但一睇文字就差勁遠
你好似得番便攜芒揀
Um。。。
我嗰陣都有呢個難題,最後有兩個解決方法 (我選擇咗 1.)
1.換櫃
2.買Notebook

因為....咁樣我覺得依家咁絕對係委屈自己
如果真係冇辦法,要夾硬買21.5吋Mon的話,咁頭先有人講咗ASUS嘅VA229HR (其實基本上係FHD IPS Panel就OK)
pa32ucg
冇啦 panel都21.5吋 仲有個框呢 個櫃width得20.5
畢氏定理大法 打斜個芒 唔洗擔心 ips可視角度好高
屌直接拆塊Panel出黎用算史上最薄邊框 (冇框)
我岩岩相反
27" mon
2k 同 4k mon 一眼就睇到分別,特別係文書上網
反而60hz 120hz ,有次試野set 左60hz , 用左幾日60hz 都唔知道
其實文書上網4k 先大意義,D 文字清好多,又唔駛勁硬件
反而打機如果電腦硬件唔夠力,2k mon 先有佢既用途

好 唔該哂大家
咁我都係唔換mon, 慳返好舊
想問下用黎打PS5 同macbook做下野
27”係唔係等LG 27GP950好d
或者差唔多budget 有無其他推介
好 唔該哂大家
咁我都係唔換mon, 慳返兩千
咁應該買邊一款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞