[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#63

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
可以
sRGB淡而無咪
https://youtu.be/CHXsV7YBCPE
GTG結果表現一般 有啲意外 另外60Hz 同120Hz以上有不同嘅最佳OD setting 如果要換黎換去可能好煩 對比度再比rtings測嘅低多100 綜合表現一般啵 另外又係BRG sub-pixel layout 同rtings評價有啲落差
*BGR
Amazon 買Mon 一般係加錢直運定係集運好?
集運真係玩鳩自己
上廣色 下sRGB

用手機睇記得轉返sRGB mode
唔係會加深再加深
而家d手機色域都好廣
嗯 thx alot
個人感想:
:個白人變咗紅番 前面三文魚由橙變紅 三重塔後面啲草太假
: HWU架起重機 後面嗰舊拖羅 三重塔嘅木色
有好有唔好 自己覺得弊大過利 太唔自然了 但係有部分位置係更加鮮色 更加吸引
HDR最好
又鮮又自然 唔會過飽和
但成本好高
sRGB本身太少色
靚既電視就係玩緊點樣自然咁提升色彩
三文魚真實色未必係果隻橙
sRGB本身還原度好低
我1200P垃圾tablet嘅畫質仲好
ppi高同glossy coat唔會減低對比度同色彩
係手機平板真係點睇都順眼啲
sRGB同WCG個差距冇咁突兀
我覺得生物(特別係人面)同食物oversaturated個效果好唔自然
物品建築物就可以提升視覺效果
呢個真 但係買HDR咗芒都未必咁多source
個個youtuber都有電影級攝錄器材咩?
手機慢慢追上黎
iphone好似已經拍到DV
android好似拍到HDR10
流動裝置真係發展得好快
電視玩咗mini led咁耐 都好似未出過1000zones以上嘅
ipad已經吹緊2500個zones
但係聽講mini led嘅tone mapping algorithm好似係一大難題黎
因為有blooming問題
TCL mini led電視有幾千zones
電視有平價OLED好屈 天價有micro led
手機一早玩緊OLED 1000NITS
ipad應該係出貨量夠大 先可以玩到2500zones
QN90A都係得嗰7百定800
ASUS PG248Q 點睇?
用黎睇片打機,有時可能用黎打埋PS5
考古?
24吋mon有咩推介?
25啦
FI25F/VG259QM
VG259QM
技奸:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞