[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#63

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
chrome明明 supports icc 但係youtube 唔support 架咩?
Chrome係support呀
但係YouTube 個 video player 唔係colour managed
香港邊度有s2721q?
有無Ching有留意m28u?
我PA32UC sRGB mode都冇得較
不過rec.709就有
一係用顯示卡功能較
ASUS好多都鎖
搭單問埋 7k內有咩推介
但比很多連sRGB模式都沒有的螢幕好的多喔.
Asus基本上會鎖的機器都是鎖150~180亮度左右,

所以是 '適當亮度的sRGB模式', 而不是最大值.
這個基本上看 Playwares 評測可以知道.

釐清一下概念就是,
"有sRGB模式+亮度可調整" > "有sRGB模式+鎖適度亮度" >> "完全沒有sRGB模式"

這個才是真正該看清楚的點就是了,
DELL大部分的機器就是第三者, sRGB全無, 連調整的機會也無.

這部分做的最好的, 其實好像是Acer的螢幕就是了,
Acer的機器大部分OSD很自由, 都有sRGB模式, 且亮度可調整.
windows用係咪可以直接開srgb mode唔洗理hdr
Giga 新果隻 fv43u 點睇
4k 144 43inch 2.1 hdmi
Va qled
點解dci p3 mon都咁貴
睇用途
我中意鮮色 唔會用sRGB mode
HDR用REC.2020,睇HDR content同隻mon有返咁上下先開
廣色域成本高少少
想知有幾多分區
巴哈果邊話唔多 , 但 有hdr1000 隻野

https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=573910

岩岩問 預訂 6月頭到貨 8999hkd 三年保
我都估唔多
多就直接當賣點啦
LCD HDR重點係分區數量
少分區嘅HDR1000都係弱
想知32個部咩spec
最多咪畀啲edge-lit local dimming你
嗱! 分咗區架啦
官網寫direct lit
算佢有啲良心
對得LG marketing多搞到有啲疑神疑鬼
買唔買得過 今日訂就6月頭有
會唔會係最多HDR400?

佢連sell都唔sell啵
淨係ps5 洗唔洗買到呢個lv
你當佢半部電視囉 真係可以睇定啲先
電視有啲upscaling同補frame功能 唔知佢有冇
佢用番glossy coating,同主流電視一樣
巴哈有人話有VA+sync嘅閃爍問題啵?
始係一部部黎放料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞