[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#63

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
ok呀 大部份AV都係得1080p
madvr
真人影片點set好
我好求其
演算法揀最多綠色 最少紅色(副作用)就算
想問下如果唔打機,
剩上網睇片,
有冇咩mon抵買

budget: 真係冇咩概念,唔好太貴就ok
thanks
主要上網睇小說/youtube/畫CAD
有2隻想大家比d意見
第1隻:第一板建議2K 144HZ VG27AQL1A ($3500左右)
第2隻:U2721DE($4100左右)
2隻相差$600左右,144HZ對於唔打機黎講有冇咩分別?
上網轆網頁有明顯分別嗎?
24吋就24UD58 2千5
28吋 vg289q 3千蚊
4K60Hz就可以了
oled係咪會PWM 閃爍?
電視冇事
Um....就算打唔打機都好,最起碼都買到120Hz-144Hz,因為老實講除非你閪眼,唔係嘅話其實平時碌網頁/求其郁下個Mouse同60Hz比已經好大分別

但相反,2K同4K喺相同尺寸下,我唔覺人眼可以Feel到有幾大分別 (更何況你買27吋,咁直接2K 144Hz啦屌),至少日常使用2K跳到去4K觀感肯定細過60Hz跳到去144Hz

我個人覺得照你需求其實2K 144Hz已經好夠用
27吋2k同4k差好遠

利申視力正常
睇你個樣應該未體驗過高畫面更新率
最簡單一個例子
iPhone 12系列冇120Hz俾人嘈咗咁耐
但反而解析度一直都冇變(介乎FHD同QHD中間),又唔上2K定乜乜柒柒又冇咁大爭議性

咁你就知道其實高更新率其實實用性比解析度更為重要
差太遠
係,我未試過
所以問下大家
打機/Creator黎講其實係,但佢只係普通上下網睇小說日常使用上4K冇乜大意義 (我個人覺得,不喜勿屌)
打機4k睇遠處敵人清好多
睇字線條清D
我用左6年4k mon
睇返朋友個27吋2k 起晒格
iPhone 咁細個mon都接近1440p
你27吋應該要4k啦
話冇乜分別既人 99%都係未用過4k mon
apple 27吋要5k先收貨
4k只有22/24吋
apple又贏
打pvp機咪144
文書睇戲就4k 轆網頁就轆定再睇啦 轆住睇1000hz都唔掂
唯一要留意係 如果經常睇黑底白字要避開VA Panel
4K 全部係27吋
24吋4K 幾乎冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞