[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#63

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我一路睇芒
就覺得 一買就要全副褐同步換 好撚貴
因係屋企啲電子devices落後兩個世代

宜家i5-4460 GTX760
行單mon
plan 緊雙mon 副mon純睇字 睇web

買完VG27AQL1A
GTX760 莫講過2k 144hz
應該都係行返1080 60hz都未必得
即係又要換埋卡

換卡換U 到時 垃圾底板ASROCK H97
又要換埋

仲要宜家換display 好唔抵
點解要買VG27AQL1A呢
門市唔係間間比你 check ,最好比錢前問佢:
1. 有冇得即時check
2. check 到有死光點可唔可以即換
3. 死光點包幾多

我自己買果時佢就唔比我上電check,只係比我開包裝睇有冇爆mon
死光點佢都跟番giga個做法, (我買giga G27Q)
有6死6光就call 代理叫佢上門收機,
冇得門市即換

所以你門市買mon最好比錢前問晒佢地Q123
最後就係記得果日洗洗手,
同埋拜下神希望個staff 手神好抽到部好機過你

另外試mon 我真心建議你面皮厚D ,
佢地display 成日播D 片係到loop
我買144hz mon 你條片我點L睇到144hz
我會試下叫個staff 開game / 上飛碟網比我睇效果
同埋叫佢開一頁全黑睇下黑色display 效果
如果冇得睇都冇計, 我會過第二間睇,
邊間睇得開心就比錢邊間
集運萬一你爆L左你點退

有冇師兄教路
感覺上
廣色人好睇
sRGB景好睇

我會sRGB
當你睇慣廣色就唔會轉返sRGB
因為感覺上sRGB會灰咗一層
巴打你講完我再睇番D 壽司,
白色位真係有分別

但我睇依家 IPS 大部份都行sRGB
因為我打FPS所以上個月買左G27Q
用落又 ok ....
用慣一樣就會睇唔慣另一樣
sRGB係1996年嘅產物,得33.5% CIE1931
都好舊了 但係仲用緊
4k 我暫時用唔著 (等有一日動畫普遍每一都追到4k再算 唔係淨係追劇場版架嘛)
就算部機升級 都係3070(仲要跌到貼近原價先考慮)

我覺得自己需求 frequency多啲
冇咁多閃爍 對眼冇咁攰 睇字睇小說股價為主

但又唔甘心退返落1080p
咪揀隻vg27aq 相對較平

不過 宜家kick左係自己部主機度
gtx760 好似換乜都冇咩意思

又冇理由落返去24吋1080p benq護眼mon架嘛

妓嘉又要賭運
加密幣跌一半先可能有咭買
點都唔會有原價
刷新率同閃爍係兩樣嘢嚟
巴打我有隻viewsonic 既2k 144 27" 曲mon VX2758
有冇興趣幾舊水執走佢
冇死點光點
我有興喎
Tg?
想問下依家先買dell 3420dw會唔會太on9? 好似買舊科技咁
動畫用madvr upscale上4k 效果幾好
我都有興趣喎
屌 訓醒先睇到
giga隻m28u如何?
有巴打tg左我
但佢話可以優先比你
巴打tg 傾傾
G27Q都有廣色
Monitor arm買Amazon定Ergotron好呢
有冇用家分享下

睇落好似一樣咁
你比個位巴打先啦
係我自己遲 無理由咁樣打尖既

VA天生色彩飽和度輸IPS很多, 如果還沒有廣色域基本上灰白很慘.
IPS沒有廣色域還可以, 但VA真的不行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞