[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#63

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
巴打有咩推介 本身我都諗住入呢隻玩ps5
因為見2000fun 賣2799
vg289q-色水有巴打反映一般 不過3千蚊就唔要咁多要求啦
EW3270U-VA panel 可視角一般 要坐正啲 3千8蚊
想買新Mon 問D 意見
之前有問過呢到巴打
當時想買4k 32" 推薦左CG32UQ 比我
依家想買 又留意到hdmi2.1出現 見到M28U 好似唔錯
但4k 144 好似冇卡推到
應該省返2k 買32" 享受D
定比多少少將來升級卡
PS5 only ->4K60
5年內會買高階GPU->4K144
咁買m28u
都打算換3080ti 雖然都係推唔盡
不過老老柒柒3090打4K嘅3Agame都係60-75FPS
不過2年後再睇吓換唔換4080~90就後話了
其實75~80cm視距,27吋2K已經達到咗咩apple嘅咩retina display要求
係我坐得太開定係呢個標準已經outdate(人眼進化咗)?
可能太開
我60cm睇27吋5k真係清好多
完全睇唔到粒粒
我27吋4k都勉強睇到
係你坐得太開
一我張凳有手枕位會頂到張枱
二我用21:9,我set係大概70%視野範圍到 想一眼睇曬個芒同如果唔係咁會好大壓迫感
打機我2K都勉強可以了 始終要戰鬥要睇劇情會分心 但係幼細嘅物件 例如npc嘅頭毛同遠處嘅欄桿,鋸齒狀會變得很嚴重 但係要考慮流暢度就冇辦法了 2K高特效都得嗰80FPS 再4K就唔洗玩了 4K但係要左cut右cut啲特效就唔係咁好
打機始終2K吃香啲 睇劇就當然4K 雖然未有
我32吋都係80cm左右
4k打機超正 顯示卡夠嘅話
我2080ti都夠玩好多3A大作4K
期待FI32U
駁耳機/喇叭
我都估係,但我試過將個耳機插落個mon 後面個窿
但都係只係個mon 出聲,而唔係個耳機出聲

呢個係電腦輸出設定姐 但係mon出到聲 已經去左mon個邊output 照計拮左個3.5入去就轉去3.5個裝置度
定個窿/3.5壞左
LG 35WN65C-B 點睇

家境清貧 4000左右budget想玩ultrawide
睇下片 玩下simulation game 少少fps
G34WQC?
好似好多問題咁
唔係好熟音響
但係你個芒係咪有啲DAC定noise cancelling咁嘅功能?
冇的話唔係應該經嘅地方越少越好咩 干擾雜訊會少啲 直接插底板最好?
1moon2機 轉台方便 咁樣唔洗換喇叭
我宜家隻moon都係咁

Btw會唔會巴打插錯input
我宜家用緊隻廢moon係一個input 一個output
U2720q播windows 10 Netflix HDR係咪播到好灰?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞