[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#63

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
個人會睇到好灰
唔係真HDR黎 唔好開 得個光字
HDR有廣色域 d色多d
買就睇而家既需求
唔好講咩五年後既事

三年以上個spec 都out 晒
個function 用唔着都係晒錢
但會灰濛濛咁
u2720q會灰咩
除左黑位
人眼對光度敏感過色彩好多
色多少少但會光到好刺眼 畀係我就唔開了
而家推到4K60 換卡之後可能有144
唔通兩三年換一次芒咩? sRGB色域content斷估都會用多十年八年
mini led都唔會短期內下放中低階市場
sell你一堆你用唔上嘅野 遲買不如早買 某啲可以上到70-80FPS都有著數
我自己買電子野個rule 就係保養期內用唔着既function 都係晒錢
經驗話俾我聽, 提早買定通常都係無着數
都係得個擺字

三年換一次mon 好正常啦
咁bottleneck算唔算'用唔著'
邊有可能每一樣嘢100%utilize曬
我只係覺得4k 144hz 呢樣野係浪費
就算買高階gpu, 推得個70, 80fps 其實不如慳返d 錢好過
其實已經唔遠了
3080/90 自己整好啲graphical setting已經可以4K穩60
係我懶同鍾意全/90%特效先仲用2K
除時4080已經可以 4K100FPS 如果真係target 40系GPU
4K144就差不多了
睇玩咩
有d game上到4k 144hz
我用慣廣色mon
而家對色彩都好敏感
被開發了
差好遠
不過我隻mon係175%sRGB or 85%rec.2020
你隻芒識進化?
初初聽你講唔係得160%?
cal下cal變17x%
但其實你而加睇sRGB content色準咪好囉?
你又話你冇clamp
我唔會用sRGB clamp睇sRGB content
直接用廣色域套落去 我中意鮮色
花草樹木都算,人臉咪好怪囉 唔係咩?
會唔會藍藍紫紫咁 定係變到好似曬紅曬傷咁?
冇咁誇
今晚影俾你睇睇
4k120 + 2080 開心使用中
其實降下特效,大部份game 上100fps 都冇問題
成日用3A game 加ultra setting 話推唔到
咁應該得返1080p 既mon 可以買
無錯
特別係d pvp game 本身都唔會開盡特效 阻礙視線
到底samsung m7幾時賣街
最好就sRGB同你用緊嘅setting一齊比較吓啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞