[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#63

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Thx
你咩顯示卡同玩咩GAME?
VG28係4K芒黎 低階卡就算0特效都可以完全推唔郁
asus 今年出個32 144 ips
係咪就係得30K 個部高價位
唔會出其他款喇..
如果係就睇f32u 算
痴撚線..下下一出就出依D貴價款
依家得張1660 super, 本身想砌機試下AMD 4750G內顯, 但如果咁既話係咪都推唔郁VG289Q

都係間唔中玩下steam D 舊rpg (軒轅劍果類)

感謝回覆
唔係好熟 係咪係steam嗰隻 '軒轅劍柒'
建議配置2060啵 4K推唔郁掛?

唔緊要, 咁係依家呢個情況係係咪買M32Q穩陣D, 唔怕用唔到
https://www.youtube.com/watch?v=RdvwGAhZYik&t=425s
我見人地1060都係60FPS渣啵
1660S 2K都頂盡係60FPS掛 2K144可能用唔上
*1060@1080P
30k 仲係hdmi2.0
g-sync問題
隻game咁垃圾
廿絲知唔知今年ACER 會唔會出32 4K 144
acer唔係有部x32 同呢部asus完全相同spec panel? asus出得照計佢都應該差唔多掛
即係又成3皮
32 4K 144 洗唔洗下下上咁貴呀.... 有冇D 皮5到ga
貴在佢地個FALD 1152 zone, gysnc組件,mini-led掛
拎走呢啲應該會平唔少
唔知
想問下而家2k 144以上 ips

MAG274QRF-QD是咪好選擇
我覺得冇sRGB好致命
平就M27Q 貴就FI27Q-X
兩隻野sRGB都好準 色域又廣 進可攻退可守 算係咁
自己cal
點解要兜個圈? 啲game又未必食icc
買隻現成sRGB好嘅咪得囉
真係好多野唔食icc
買HDR MON最好UCX或以上
幫埋佢問
M27Q 同FI27Q-X有咩分別
聽講M27Q漏光嚴重

FI27Q-X 睇下先

FI27Q-X算係2K機皇
IPS低對比之外都算係完美
大鵰又有0光0死 少樣野煩

唯一最煩係代理 如果唔係聯強即衝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞