[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#63

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
去windows store裝av1 extension
chrome個av1 decoder有問題 唔會用硬件加速 (其他例如vp9就會)
甘巴覺得u2720q定27ul850 邊隻好啲 for mac 文書?
我都諗緊 32寸moon for MacBook
u2720q
可以了 多謝巴打
想買個新mon嚟打機

大家點睇lg ultragear 24GN600-B

或者有冇其他24吋moon推薦 2300內

唔該
我諗緊之後買27gp950定xg27uqr好xg27uqr好似都無hdmi2.1
見到price M28U 7500
2720無speaker對我黎講唯一缺點...
vg259q
我都等緊GP950但唔知幾時先開始有貨
想換隻4k mon 比ps5 & MacBook Pro
5k budget
睇中LG 32UN550-w 同benq Ew3270u
有冇巴打試過依兩隻駁macbook用
想知個色水近唔近macbook色
點睇U28R550UQC、VG289Q、27UL550
單睇個moon好似三叔同牙石個兩款好d,因為DCI-P3廣色域,LG個HDR400好似可有可無
另外牙石個款Brightness仲高過三叔50
就咁睇牙石是咪最好
或者有冇其他同價位既推介

需求:
1)office文書用途唔睇戲唔打機
2)插macbook所以要4K,唔想有顆粒感
呢3部最好係VG289Q
27UL550冇hdr400
記錯650先有
Qc 方面呢、邊間個朵好啲
有冇巴打推介23 至 24吋mon
見位位巴打都講27 up
再大已經無位擺

Gigabyte GeForce RTX™ 3070 EAGLE OC 8GB GDDR6

主要想要144hz 高fps 打apex 用
主要都係睇netflix youtube 睇波

會同時插多條線去電視 dual mon
但應該唔影響個24吋mon 選擇?

唔該巴打們
vg259qm?
共石 xg43uq 技姦 fv43 Fo48寸
唔該巴打
唔該巴打

會唔會有多個型號 可以用嚟比較吓
$$:AW2521H/X25 bmiiprzx/PG259QN/FI25F
$:XG2402/MAG241CP/VG249Q
$$

其實280hz 同 144hz 好大分別?
剩係用過垃圾mon
一般人144好夠做
分別會再細過60to144
60->144=16.67ms->6.94ms=快10ms
144->240=6.94ms->4.167ms=快多3ms
Human eyes can only tell the difference between prices
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞