[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#63

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有3年保
可以燒一次
pa32ucg
咁lg電視
有3年保,可以燒一次
燒印會保咩
但夠平 11K
pa32ucg
咁等pa32ucg
pa32ucg個夠玩買幾部CX
一部CX當你玩2年都6-7年啦
佢好似咩色域mode都冇 冇sRGB, Adobe,P3
人地係用100% 色域做測量 所以唔準
隻芒整體偏向藍色
A卡係咪有sRGB Clamp?
*pa32ucg個價夠買幾部CX
都係
順便等透明電視
個MON有時無啦啦會雪花一兩秒之後就正常返 咁係個MON問題定顯示卡有問題
想3-4k 畢直
唔關事
你睇吓AW34,38同S2721DGFA就知
一個芒冇sRGB mode就係咁
即係出廠冇做calibration
廣色域但係冇sRGB clamp或者其他色域嘅clamp/emulation就係咁

有校色會俾埋emulation
但係係咪好多mon嘅sRGB mode 都無得較光度?
VG27AQL1A sRGB 太光焗住要用racing mode
我嗰部冇lock啵
有幾光🤔
你嗰部都係VG27AQL1A?

應該80到
但平時要較到8-10先唔璨眼
唔係 想表達"唔係好多mon嘅sRGB mode 都無得較光度" 姐

你試吓呢個setting :
RTS/RPG BRIGHT 51 CONT 66
VIVID PIXEL 25
COLOR TEMP USER R92 G91 B91
SATURATION 32
reddit搵到的 或者用rtings 個icc profile 同setting
雖然每一隻芒嘅icc file都唔同 不過試吓啦
問公司IT哥哥應該有好多....

我都試過好多唔同settings 但係啲色都係有啲怪

又用過rtings個 icc profile
係就係sRGB 到 但係啲YouTube 片同game都唔用icc profile 最後都係oversaturated
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞