日本鐵道消息及旅遊情報交流區(62)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
吉車上到,上完去先載客返東京,東京去軽井沢未載過客上
得呢四抽係可以獨立入去
其他入都入唔到
其實香港啲站個個都大站黎咁滯
飛得幾多個站?
正如樓上講左KCR系譜本來市區擺站已經同MTR系統做左遠近分離
但大回乘車都仲係好可能輸 唔知有冇人試過比較下油麻地站去大圍

九龍塘成個武藏小杉咁 打散果度堆客已經唔錯
頂盡飛太和火炭
特別係太和, 窮閪公屋憑咩有自己一個站
太和同火炭個乘客量仲高過馬鞍山
舊墟嗰度去太和近個大埔墟
大埔北有一大堆村屋+私樓
仲有康樂園同附近鄉村呢
火炭一大個工業區,而且未來仲大把公屋+私樓等入伙
大埔新墟本身就叫太和(墟)市,係太古邨同太和站隔咗條林村河喺對面噉解。諗起品川站、品川宿、同目黑川個關係,仲有山手隧道同大埔太和路。
個站距同覆蓋範圍係大啲嘅...
香港仲要有區佬喎
屯馬線最少人果個站叫大水坑
你估飛唔飛得起丫拿
又變巴士討論專區
東京最出名應該係中央線杉並3站
香港果隻ato可以做到新幹線果隻atc極短距爬頭先再算啦
以前直通車待避至少等3分鍾
特急巴士線既下場都係加站
A29本身觀塘道全飛 而家飛唔起了
換咗TGMT應該好啲…

啩…
換左新信號系統應該會好d掛
但鬼國直通車都唔知仲會唔會有返
有偉大嘅鳩鐵就執柒咗佢喇
等緊起廣深線--廣深港高速線連絡線
而家得返E22A成條觀塘道全飛
根本香港到到都咁多人住,邊似東京地方咁大+好多人住近郊所以先要早晚整啲通勤快速送啲人返工放工,同埋東京近郊真係有啲車站冇乜人搭或者站距太短,所以飛左佢都冇乜所謂
佢只係機場方向唔信觀塘,將軍澳方向一樣要停
所謂「細站」或者少客站都有地區轉乘功能
香港冇倫敦(Bank Station Capacity Upgrade)同東京(武蔵小杉、原宿站,東西線、大江戶線)咁嚴峻、絕望要加闊月台同擴建車站
陰澳站可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞