日本鐵道消息及旅遊情報交流區(62)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
而家應該好少200%?
應該限制最高年齡揸車
諗起早幾日屯門公路逆綫嗰單嘢
如果係北美,司機死得仲慘烈
https://www.youtube.com/watch?v=qe0EqGg65_o
如果片本嘅列車轉左做係新幹線 or JR通勤電車
唔知能唔能夠撞穿牆,定還是一撞就變柿餅?
https://www.youtube.com/watch?v=5qPAOarQxaU
第一眼以為kiha54 , 點知係新車GV-E400
D貨以公里計,點停
而家JR東係咪打算改堆E233-1000去玩one-man

話哂京浜東北換車原因係因為要玩one-man
以JR東個新plan 東海道/東北首都圈堆E231除左長野劏車場都冇咩地方去

係咪終於發現將D舊車改裝去其他線區養老不如買新車仲好
批車日日行都過百公里 劏咗佢仲好
我都唔係睇E231,係睇E231 更舊果堆
E231 233 235本身 已經係一個大家族
一年出返一二百両.都要三十年先換完
其實睇完係唔知佢一次過訂大量車定每年少量通勤車
但東日本要學西日本玩N30/N40
J-TREC 19年度全年已經可以出產到500卡,佢以後話唔想搞嗰啲車卡大遷徙、改造去慳呢筆錢,改為每條線直接入新車,本身同大量訂車政策無抵觸
批車不論留低定轉移都要改one-man架啦
首都圈其他車遲早都會改,最多保留rush hour先有車掌當值
連首都圈都改one-man咁瘋狂
你地點睇日本嘅貨運鐵路?

同其他國家比好似好霉咁
其實香港啲地鐵大概係幾多%
人口老化唔到JR唔行one-man
繁忙時間應該有180%左右?
巴士體感上大概160-190到,香港最主要其實係睇班客幾肯逼上車(班距太密)
又唔見西仔咁諗
若果有哂幕門其實冇咩所謂
根據交畀立法會的文件
得80幾90趴咋
香港同日本嘅計法好明顯唔同啦
佢又冇話要用日本計法計香港
玩N30/40咁算唔算放棄三個半分?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞