日本鐵道消息及旅遊情報交流區(62)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
嘩屌,一定好實
唔知點解我覺得E4年尾退役Kato又會再翻出,好似山手線咁
唔知嘅以為用嚟搬好撚重嘅玻璃
點知原來喺用嚟fix實一舊200g都冇嘅action cam
吸喺架車外面
https://tetsudo-shimbun.com/headline/entry-3075.html
北陸新幹線、金沢~敦賀間新駅名が決定 「越前たけふ」駅
JR西日本はこのほど、北陸新幹線(金沢~敦賀間)新駅の駅名を決定したと発表した。
南越(仮称)駅は「越前たけふ(えちぜんたけふ)」駅で、同社管内の新幹線駅名でひらがなを使用するのは初。北陸本線の小松駅・加賀温泉駅・芦原温泉駅・福井駅・敦賀駅に併設される駅については、北陸本線と同じ駅名となる。
北陸新幹線(金沢~敦賀間)の開業は2024年春を予定。詳細は同社ホームページ内リリースに掲載されている。

點解係田中央起個站
要拉直條線又要站就係咁
台灣都好多
似係,但通常吸盤同部機成一直線冇乜產品有
要過河同經市區,而家反而都可以服務越前市嘅河對面岸同北陸道武生Ic;而且站距短,冇咩大需要。
俾堆田圍住唔係問題,呢度北面原本係有廢咗嘅福鉄南越線塚町駅東西向交叉,平行時空就未必係單獨站
[edit] 北町駅就喺東北面
唔難搵,搵隻有長棍嘅就得,不過都唔平
https://search.rakuten.co.jp/search/mall/%E5%90%B8%E7%9B%A4+%E3%82%AB%E3%83%A1%E3%83%A9%E3%83%9E%E3%82%A6%E3%83%B3%E3%83%88/

其實cheap野吸之前搽少少hand cream上吸盤條邊都會吸得好實
其實點解咁堅持一定要起新幹線?
本身有例如雷鳥同埋鷗呢D本身唔算慢既特急
國策
起好之後.就算東海道新幹線用唔到
行北陸 東京大阪都係四小時左右
噉佢哋係畀東日本同本洲... Thunderbird快,但金澤同富山真係遠(小濱就想要近江鉄道未成段嘅琵琶湖若狭湾快速鉄道好耐);西九州分支算係九州新幹線支線,連接山陽新幹線。當地因素就湖西線大風,要交直流車;長崎本線線形差,又彎又斜拖慢速度。
中央新幹線磁浮快但載客量低,後備嘅話常規嘅北陸新幹線先夠載。
日本列島改造論同整備新幹線計劃
查下應該答到你唔少
北陸新幹線全通長遠都理解
不過長崎新幹線好似好多山頭主義
無耐之前先翻炒咗一次
到時加句E4 ありがとう喺個模到又可以翻出昆你一筆,好似舊年抽700系咁
佐賀未傾掂數
小松福井果段咁多站
拍得住山陽尾道果段
到時かがやき 延長應該中途只停福井
台仔諗住搞地產啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞