日本鐵道消息及旅遊情報交流區(62)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
西九州新幹線「佐賀空港ルート」急浮上の全内幕
https://toyokeizai.net/articles/-/432416
佐賀縣提出3個方案
1. 北線方案 沿佐賀市北面長崎自動車道直達新鳥栖
2. 南線方案 經佐賀空港去筑後船小屋
3. FGT降速行200km/h

用FGT嘅可能性應該最低
FGT 冇高速唔入山陽新幹線啫係廢

仲有黃色帶果時影過
南線方案
文章話初代JR九州社長都推獎既方案嚟
當初話經佐賀駅係諗住人流多兩佐賀機場就人太少,但都係個問題:佐賀駅離博多駅近離新鳥栖更近;經佐賀機場可以拉遠個距離(即係為起而起),佐賀機場仲可以幫輕福岡機場,同埋做埋新幹線貨運,佐賀政府來講係多贏方案
咁樣兜遠左行耐幾多
在來線駛唔駛轉第三部門
睇篇文原來福岡機場乘客數係繼羽田成田關空之後排第四(北九州好似都有個機場?)
拉遠既意思其實係指去博多既距離
佐賀機場去福岡計算新幹線都係25分鐘左右,計落都好快,而且因為福岡機場近民居22時就要收工但佐賀機場可去到0時,變成運作時間可以比福岡機場長
北九州機場喺個人工島上面,交通真心唔方便
福岡機場又近民居又擴建唔到
都要搵第二機場
講真如果起得成
佐賀機場可以分擔部分國際線都唔錯
咁搞法到時飛佐賀啲國際線會唔會寫目的地:福岡。佐賀
佐賀又變成福岡近郊
驚長崎去福岡個時間耐左
都唔完全係,即使用高速鐵道做機場區域連接係比較合理,個理論都有少少問題。用其他機場加新幹線單車費會貴咗幾多下,有啲違反點對點趨勢(去HSg嘅本身唔使去Fuk所以唔使新幹線)同LCC經濟模式。KKJ搭巴士都叫ok;如果做大,長崎機場輸多最多,要諗埋影響熊本機場幾多。
之前茨城空港想加東京放頭
機場加新幹線接駁車費唔會貴好多
大約係東京去成田咁上下
做長途內陸同國際線會有競爭力
原來仲傾緊
自己俾錢睇下西鉄肯唔肯拉入佐賀俾你撘平價特急算啦
用殘體
本身都已經好假
西鉄本身就有平價高速巴士,對佐賀市而言已經足夠

佐賀空港算係有額外value,不過地質問題似乎有d難解決,亦要睇成本能唔能夠justify到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞