日本鐵道消息及旅遊情報交流區(62)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
通常會微微向前傾.個頂部貼玻璃
敲玻璃要知道部件有幾實/幾唔實
又係同跌唔跌一樣 幾難控制 盡做
點解要送去青森咁遠
無位收留咪要調遠啲
諗起香港啲巴士last day站長會私走架車唔俾班巴膠影
其實而家好似有手機app可以book位
JR東日本為咗節省成本,以後一款車只會行一條線,唔會再改車調去其他線用
京浜東北線換E235似乎會有變數
https://www.jreast.co.jp/investor/guide/pdf/202103guide1.pdf?fbclid=IwAR22thb_pAkNP8kJiuaaRWDLaFgU85oPz8o2BZb9W1oOYEjOqz_exTZdHl4
會唔會只係你諗多左 反而佢想一架微波爐制霸都心

左邊意思: 整左一架車落某條線之後就唔會轉換線區
減少轉換成本 (e.g. 一架都市車轉近郊要加車門開關)

中間意思: 盡量令一架車(既design)可以行哂咁多個線區

個人睇落即係design once, use everywhere, and then renewal 咁解
即係東海化?
我覺得E233可能已經係一個例子
差唔多周圍都見到唔同顏色唔同番台既佢

但分別之處在於佢唔想轉換成本
例如廢中間車 魔改先頭車 改門 甚至改ATC等
而家佢個分針係擺左落去就一直renew到行唔郁為止

最後 氣動車基本上只要軌距一樣+冇長隧道就行到
唔洗集電弓既車可能成為郊區主流
可能似JR西咁玩體質改善
有招暗黑兵法私鐵成日用
車體勁新 一開車 冇vvvf既喂
微波爐係咪指E235
表達得唔好,我諗法同你講嘅意思差唔多
京浜東北線換車計劃會hold住,E233會翻新續命用到死為止
而plan好咗食E233舊車嘅線會直接換E131
無錯
按官方字面解法大概係翻新優先
結果都係hold住
難得開發左E235...唔通未來十年都打算只整E235
不過計返E231到E235為止
generation change都係8年左右
咁計其實又差唔多
舊mode 行左幾十年
山手線過車落總武
京浜東北過車去千葉
東海道線過車去近郊
但近幾年 地方交通線都按自己需求訂車
變左新車只係換走同線舊車
東日本係差一堆國電 205 系要迫切換
新version 235 系 定 237系玩這一套
另外231 系會唔會去鄉郊
鄉下車 城市車 明確分返開真係好啲
唔知幾時日本鐵膠已經約定俗成左微波爐=E235
時代は「新聞」から「スマホ」に 電車の混雑率 新しい表現へ
https://www.youtube.com/watch?v=bUULdu3Qw44&ab
喺日本鐵道見啲紳士款阿叔阿伯會摺到份報紙A5 size咁大先睇
我諗佢哋係想土地再發展
https://twitter.com/aoipenguin3/status/1394601094072832003?s=19
国立駅でゲバ博覧会と罵声大会開催中
勝田工臨パニックの再来。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞