[罪大滔天] Sony Xperia 討論區 (73) - 1 5 10系三砲齊響、1/5 An11...

1001 回覆
40 Like 6 Dislike
輕薄好難堆料, 2020年起電話開始愈來愈重, 內部空間始終有物理性限制.
只有等CPU整合更多功能, 減少使用其他晶片, 先可以有更多空間
或者有新型電池
我認同, 加厚少少機身就唔會凸, 用雙層底板, 另外加厚左又可以加厚舊電, 整短舊電, 以前D人唔接受, 當間間都開始加厚, 人就會自然慢慢接受
以前都冇人接受6.5-6.8"大MON電話, 現在周街都係
所以咪壞黎越重同大
直頭係設計錯誤到 「不能用」 而唔係 「弱」 既等級喎
sony 自己都出左好多高像素大底cmos
所以根本唔會有同一個sensor size 又會有高像素
imx789 48MP 都有1.22um native pixel size
計埋佢四合一 已經有2.44um 12MP

其實好少人用手機影高速野,大部份人都係影風景野食打下卡既靜態相,所以罪大玩連拍都係少眾野 ,迎合唔到大眾人
同埋大部份人都會用case ,鏡頭突唔突 唔會太大影響
得好少人會用裸機
認同, 雖然我自己裸機包膜
佢今代冇太強調連拍
反而係個realtime ot
同埋高速嘢 唔止連拍嘅
追焦追得準都好重要
認同, REALTIME TRACKING都幾好, 影相對焦好重要
Cinema Pro係典型嘅孤芳自賞例子
曝光模式無全自動,如果要由室外一鏡到室內又唔俾中途改曝光值,寫app嗰個人可能以為我哋真係用緊電影機可以隨時收光圈
個two point focus除咗真係拍靜態鏡頭有咩用?佢真係諗住有人拎部Sony電話做job拍電影?
仲有完全無任何音訊源輸入嘅選擇,唔好話FiLMiC Pro,有啲免費拍片app都有啦
應該One Sony後最差嘅App
其他其實幾好用
今年1III全方位壓倒5III,5III得返電量優勢,連RAM都輸埋
好事嚟 最緊要開價對得住定位
我怕佢5系都開高價位
一覺訓醒 部5II 背玻璃多咗兩條痕怕咗
嗱嗱臨上網買咗張磨砂背膜自己黐翻
影打卡相真係要咁高像素做乜?
仲有依家啲過億萬像素嘅機都唔敢擺高像素mode出嚟,要你另外揀嚟用,因為就算888都處理唔切,影一張高像素要等佢轉圈圈
電話影相大部份都係snapshot,速度其實先係最重要
淨係識影 唔識technical 嘅野
用開g master 冇留意呢啲野
依家除非要拍4K120fps否則唔會用佢
究竟係香港人慣咗乜都係代理定唔知有外資直營呢回事

大陸都係得索尼中國直營 邊有代理呢件事
冇16:9 18:9出真係搞唔掂
佢係咁臭串兼嬲打
唔使care佢
原來dsee ultimate無線要work嘅話係要用LDAC
唔怪得我隻xm3好似冇效果咁
如果5仔開個6499都可以接受
冇可能
至少6999
上年Sony HK已經開咗先例
唔好用味精野啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞