[罪大滔天] Sony Xperia 討論區 (73) - 1 5 10系三砲齊響、1/5 An11...

1001 回覆
40 Like 6 Dislike
因為三叔20:9冇額頭比例又冇咁長,望落短D
都係19:9相對好,比較闊身
電大左,Ram 多左,有5G,有UFS

其實都升級左好多野
Basic Mode係新嘢嚟
我哋冇人知
但我見佢105都咁快嘅
算啦,唔好再諗DAC,我覺得電話唔係行緊音響果條路,佢電話係行緊玩效果玩聲效果條路

同Walkman明顯不同方向
連拍同對焦,唔好混埋一齊
如果講對焦速度24mm有60fps, 其他鏡30fps
連拍就24mm 20fps, 其他鏡10fps
自膠 岩岩睇清楚了
不過低速連拍都好過android所有機
三叔basic mode啲色出得靚過sony basic mode
而basic mode 拍片就三叔多option好多。前後鏡都有齊 1080P@60FPS及4K@60FPS而且識自己調節光暗。
Sony拍片比較多限制。用pro mode先拍到某啲frame rate而且要set死一個光圈。
岩岩stop住睇先睇到
10fps 好快架啦
你要知道其他android機係一半都冇
而且佢全部都支援real time tracking
手機嚟講對焦同連拍Sony真係功得圓滿了
出咗兩年都仲係冇廠贏到Sony
但呢啲優點永遠唔會有人睇
大家睇Sony都只係集中佢嘅不足
未來人?
唔會有人夠打
連canon都唔夠
邊間手機廠咁把炮出到啲仲勁過罪大嘅黑科技
佢每年放一樣相機嘅技術
對於手機嚟講都已經係一個外掛嘅存在
可惜欣賞嘅人唔多
人地Sony 係玩個raw檔
啲人淨係睇佢直出有春用咩
要直出用屎為啦
Sony直出見到人架喎
唔好亂噏
拍片嗰度個two point focus 我已經覺得好勁
就算唔出任何log profile
果樣野都好屈機
Sony 直出貼近真實
以大眾口味嚟講係冇人會鍾意
的確我9成時間都係單拍,唔會連拍

咁其實佢都可以針對不足去改善
利申A7,A7iii 用家
one sony以來我覺得最唔好用嘅嘢就係cinema pro
不如佢將某啲pro功能放去普通錄影算啦
貼近真實係有fans架
呢啲口味嘢邊有主流
電話玩RAW檔,搵食都唔會用電話啦
cinema pro一次都未用過
Sony單拍唔差喎
無論日光定人像都有佢優勢係到
就算係夜景,或許亮度不足,
但就兩年啲noise同低光嘅色水都表現得好好
上幾個po所羅門貼ip12 vs 1ii啲夜景我都係覺得1ii靚啲
Sony 最厲害係raw
要發揮佢100%功力一定要用raw執相
Sony有好多暗藏黑科技唔會喺發佈會講

好似之前a7s3咁
個dual iso 又冇講

分分鐘個raw 有15級dynamic range都未定
只不過冇人提就冇人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞