[罪大滔天] Sony Xperia 討論區 (73) - 1 5 10系三砲齊響、1/5 An11...

1001 回覆
40 Like 6 Dislike
如果唔見左單但有登記到保用,可唔可以叫佢整
仲未賣完
其實今年冇乜原因揀xperia 5 III 而唔揀xperia 1 III

影相贏 (好似得1仔3代有即時物件追蹤)
ram 贏 (12 > 8)
外觀顏色都贏埋 (雖然呢點好主觀)

除非真係追求輕薄,電量

不過最尾想睇定價睇下差幾遠
如果5III個邊框跟返1III咁
同埋有白色
應該會狗衝
而家要諗諗,睇埋demo機先

應該唔會了,往事只能回味
鄰國 5 月 20 號再搞上市發布會
嘩落後4版,Sony Mobile HK你都得架啦
冇人答到你,要過咗夏天先知
我知
咁都想望吓5ii 同 5iii 其他分別嘅
磨砂背
5 III 重點整理同 5 II 門面分別

個朵
- XQ-AS72 → XQ-BQ72
- 保持輕薄、無殘缺Mon、3.5mm、SD Card Slot、火牛,仍然有大電量

外觀
- 垂直邊框短咗0.1mm,機身厚咗0.2mm
- 繼續機面機背Glass 6
- 機背做咗霧面處理
- 相機掣做咗切割處理,多咗粒不知明掣快捷鍵
- 繼續電源指紋解鎖、IP65+68

相機 (比 1 III 輸少少)
- 主鏡門面冇分別 (12 MP, f/1.7, 24mm, 1/1.7", 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS)
- 超廣角感光尺寸大咗少少少少 1/2.55” → 1/2.5"
- Zeiss T* Coating不變
- 遠攝大改 (同上)
- 多咗非實時物件追蹤 (1 III係實時)
- 多咗AI超高解像度變焦,改善數碼變焦
- 多咗FlawlessEye™ (24mm) for 錄影防震
- 針對低光源改良咗BIONZ X for mobile
- Cut走垃圾原生相機app → Photo Pro Basic Mode,有齊觸控快門、人像模式、散景、全景、錄影
- 20fps連拍繼續只可以係24mm,其他得10fps
- 仍然冇夜景Mode :(
- 前鏡不變 :(

螢幕 (完全冇變,除咗亮度未知)
- 繼續 FHD HDR 120 Hz+仿240Hz Motion Blur Reduction
- 繼續240 Hz 觸控掃描率
- 繼續Creator Mode/Standard Mode + 白平衡 + X1 for mobile

音訊 (同 1 III一樣)
- 3.5mm物料和電子元件提升
- 多咗360 Spatial Sound: Stereo → 仿360 Reality Audio
- 新喇叭同結構,音量大咗40%,同時改善聲壓同消除震動
- 繼續Dolby Atmos + DSEE Ultimate + HiRes + 360 Reality Audio + 智能風聲過濾

效能、通訊 (比 1 III 輸少少,除咗電量)
- 865 → 888
- 8GB+256GB 不變
- 4000mah 21W PD → 4500mah 30W PD
- 藍牙5.1 → 5.2
- Max WiFi 6不變
- 改良「智能連接」

軟件、功能 (同 1 III一樣)
- 遊戲增強器
多咗遊戲畫面白平衡、低伽瑪提升器
多咗30秒倒帶錄製
30/60fps錄製 → 30/60/120fps 錄製
多咗混音器突顯腳步聲或槍聲
- Side Sense內置Headphones Connect
- 快顯視窗支援縮放
- 繼續清水界面,滾動截圖要Android 12先有原生支援

結論:
5系係今次升級感最小,唯一最正嘅係細小機身但做到4500電,續航一定好好,但我覺得5 II人士對新功能冇太大需求可以唔使換住
我都鍾意
不過最後都係戴套
左面係黑定灰? 咁睇好似中間個隻岩我多啲
S888 帶動下應該做唔返以前嘅「核電廠」
黑灰紫

佢隻灰似白
錯了
S888續航好過S865
至少三星啲機係
應該係唔夠 Phnatom Black 黑嘅黑

黑似灰
定係角度問題
Samsung 就一定啦,Sony 唔敢講
以前 S835 定 S845 都好慳電
上年咪有巴打鍾意磨沙既
試清楚先
1) 佢窄畫面真係唔係人人啱用

2) 佢拍攝真係冇三叔咁易用
用緊5ii, 長開120, 唔倒水。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞