[罪大滔天] Sony Xperia 討論區 (73) - 1 5 10系三砲齊響、1/5 An11...

1001 回覆
40 Like 6 Dislike
所以我係啲fb page同group係盡量唔會討論任何技術問題,因為成班都不學無術咁
當然
始終5M2個zoom鏡係Samsung sensor
但係5M3用自家sensor估計會tune得好啲
包咩膠
s21u?
YES
個雙ZOOM鏡同超廣角AF鏡好唔好用?
有冇用玻璃貼?
啲shipping可唔可以快手啲
宜家聽到台版要7月尾我真係眼都突
我心諗 1/2.9" 有幾大呀,屌米長焦都 1/2" 啦
本來想覆返佢,但係佢 del 咗 post
覆:「正常人照字面理解 dual big sensor 梗係講緊兩個大尺寸嘅傳感器,加埋佢最近嘅 post 都係同 Sony 有關,噉自然會 expect 佢喺超廣角鏡同主攝鏡會有規格上嘅提升,結果出到嚟係同上代相同或者極為接近,我唔覺得我嘅理解能力有問題。Dual PD 係講緊對焦技術,同 big sensor 冇必然關係。」
ePrice.HK 仲話快咗,快喺邊
我遲啲出街試下個相機

未痴呀
驚痴完貴貼又好快會換1 III
Dual PD = 2個DUAL PIXEL PDAF CMOS
Dual BS = 兩個大尺寸嘅傳感器
呢啲嘢全部都係Trade-off
你追高像素,咁自然一定要大底sensor先滿足到唔油畫同noise低,大底sensor又意味住部機嘅design會有好多限制同變重變厚,唔符合一貫Sony嘅風格
其實呢個焦距升到1/2.9”,係唔影響手機機身而繼續12MP已經好有升級感
你有時間先~
唔該哂巴打先
除非淨係台版出事啦
因為中國應該真係5.20
日本au個啲就6月中左右
噉講都得咩
我理解 Dual PD 係雙像素對焦
你啱
我都誤導左
佢個Dual Big Sensor
明顯係講緊70mm 105mm個樣嘢
不過leak不嬲唔係100%準架啦
講到類似嘅嘢已經唔錯
係某會員成日老定咁講某啲嘢
最後根本冇發生
係 Sony 同 leaker 自己覺得 1/2.9" 大咋嘛
我會睇pixel size多於sensor size
曲線抽擊
都係,起碼都大過 1.2um 先
以佢既機身厚度粒CMOS算大~
但係純粹睇 sensor size 同幾多萬像素,點計到個 pixel size 出嚟
真心講
如果做埋64MP + 8K30
4K60支援直入microSD
就係直頭食七倍役滿, 直接打飛Samsung、iPhone、支那
依家只係僅僅役滿,可惜
冇計 太串
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞