[罪大滔天] Sony Xperia 討論區 (73) - 1 5 10系三砲齊響、1/5 An11...

1001 回覆
40 Like 6 Dislike
1 III 重點整理同 1 II 門面分別

個朵
- XQ-AT52 → XQ-BC72
- Built for speed → Speed and beyond
- 全球首部4K 120Hz螢幕
- 全球首部兩種焦距遠攝模組
- 保持輕薄、無殘缺Mon、3.5mm、SD Card Slot、火牛

外觀
- 垂直同水平邊框各短咗0.1mm,機身厚咗0.6mm
- 機面Glass 6 → Victus
- 機背做咗霧面處理
- 相機掣做咗切割處理,多咗粒不知明掣
- 繼續電源指紋解鎖、IP65+68

相機
- 主鏡門面冇分別 (12 MP, f/1.7, 24mm, 1/1.7", 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS)
- 超廣角感光尺寸大咗少少少少 1/2.55” → 1/2.5"
- Zeiss T* Coating、3D iToF不變
- 遠攝大改:
Samsung → Sony IMX
潛望式
1/3.4” F2.4 70mm → 1/2.9” F2.3 70mm Dual Pixel PDAF, F2.8 105mm Dual Pixel PDAF
光學變焦3x → 3x & 4.4x
數碼變焦200mm (9x) → 300mm (12.5x)

- 多咗實時物件追蹤
- 多咗AI超高解像度變焦,改善數碼變焦
- 多咗FlawlessEye™ (24mm) for 錄影防震
- 針對低光源改良咗BIONZ X for mobile
- Cut走垃圾原生相機app → Photo Pro Basic Mode,有齊觸控快門、人像模式、散景、全景、錄影
- 20fps連拍繼續只可以係24mm,其他得10fps
- 仍然冇夜景Mode :(
- 前鏡不變 :(

螢幕
- 4K HDR 60Hz+仿90Hz Motion Blur Reduction → 4K HDR 120 Hz+仿240Hz Motion Blur Reduction
- 120Hz 觸控掃描率 → 240 Hz 觸控掃描率
- 繼續Creator Mode/Standard Mode + 白平衡 + X1 for mobile

音訊
- 3.5mm物料和電子元件提升
- 多咗360 Spatial Sound: Sterero → 仿360 Reality Audio
- 新喇叭同結構,音量大咗40%,同時改善聲壓同消除震動
- 繼續Dolby Atmos + DSEE Ultimate + HiRes + 360 Reality Audio + 智能風聲過濾

效能、通訊
- 865+8/12GB+256GB → 888+12GB+256/512GB
- 4000mah 21W PD → 4500mah 30W PD
- 多咗反向無線充電功能
- 5G支援頻段多咗好多
- 藍牙5.1 → 5.2
- Max WiFi 6不變
- 改良「智能連接」

軟件、功能
- 遊戲增強器
多咗遊戲畫面白平衡、低伽瑪提升器
多咗30秒倒帶錄製
30/60fps錄製 → 30/60/120fps 錄製
多咗混音器突顯腳步聲或槍聲
- Side Sense內置Headphones Connect
- 快顯視窗支援縮放
- 繼續清水界面,滾動截圖要Android 12先有原生支援

其他要等實機出先知
好過上年XPERIA 1 II變CONDOM

有冇人知佢咩名
我覺得好正
不要再說
當初俾衛訊個trade in 減七舊水優惠吸引左,結果買左5ii
結果半年就已經做左condom
10仔有嫁
我自己買機係一用就用到部機唔掂為止
唔係年年trade機個啲人
反正同iPhone 13咁上下先出,可以留意吓
機身顏色同部機個相機功能係吸引到我轉會嘅原因
都唔係嘅,你唔知佢咁快會出 5 III 㗎嘛,早買早享受呀,到時 5II trade in 換 5 III 成本可以低啲
美國版好似會support
或者價格出嚟之後你又覺得抵呢,始終5II同5III比唔算話變化好多,除非你真係睇啱佢啲新嘢
日版都有
港版冇係完全冇所謂
因為全部Sub6
5II轉5III升級感最大都係得個tele鏡 其他野真係見仁見智 起碼今代都仲係8gb ram
你用開IP用SONY呢個相機可能會好唔慣
個介面唔user friendly
我以前用 Xperia 都唔會 trade 機,每次出旗艦機都係就噉買新機,keep 住舊機。其實唔年年 trade 嗰啲人,講白啲係因為知道部機完全唔保值
到我上年轉咗 Samsung 之後,可能因為肺炎關係,想引人消費,trade in 回收價高咗,變咗一有旗艦出就 trade,令到換機成本比起用到粉褪花殘先嚟換低好多
iPhone轉Android本身就有好多嘢要重新學,淨係過data都已經嚇走好多人
大家點睇?個人覺得遺遺憾仲係有,例如冇夜景、前鏡冇提升,但保持機身設計同三圍重量下仲可以塞到咁多料我覺得係好勁,1II→1III升級感相比1→1II大。
最主要今期UPDATE就係遠攝之後就係對焦
其實只係以對焦黎講已經好大進步 呢個手機用家比家少留意
始終佢對象都有返些少專業
但講下啲功能本身要係貴價相機A9先開始有
以家常用嘅A7都好多都未有
我自己影貓用A7C real time tracking真係好用過A73好多
用落真係會好實用
Whatsapp仆街啫
粉褪花殘
我好喜歡呢個形容詞~
今代介面大改嘅
鏡頭方面略有不足 頭2粒都無咩改進
顏色好心佢就出多啲啦屌
介面以手機黎講依然複雜
甩皮甩骨、風中殘蠋、機之將死
應該無乜大問題
我用iPhone之前用過Galaxy Nexus
不過人大咗唔會好似以前咁得閒root機load rom就真
Data唔用Whatsapp已經少咗一大截問題啦
有pro app之後其實真係基本改善曬,以前個app廢到喊
不過宜家Sony電話影相有兩樣嘢真係好:有影相掣同夠輕,呢兩樣嘢真係做開嘢就明有幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞