[罪大滔天] Sony Xperia 討論區 (73) - 1 5 10系三砲齊響、1/5 An11...

1001 回覆
40 Like 6 Dislike
仲講緊

新機spec再勁揪都冇用 買部機返嚟用兩年先得一兩個更新

本身都諗X1iii 但屌佢老味今次冇白色
我都想
我想睇下實物灰係點
唔太深嘅話我可以當佢係銀/白咁睇
硬件好 系統廢 ..
睇來你唔係跟得好貼

即係咁,Sony個更新玩法通常係
3年安全性更新,2大代OS更新

- 原廠每月發佈安全性更新,呢啲更新會夾埋啲bug fix/optimize
- 各地區會在地化個原廠更新,所以唔同地方會有唔同延遲時間,係正常的,一至兩星期係可接受
- 每年年尾會有OS大更新

咁宜家香港行貨問題係邊?
1. 因在地化而延遲嘅時間過長得唔合理,正常應該一至兩星期搞掂,但港行近年要一個月甚至一季
2. 跳版,有陣時港行延遲得太耐,佢索性跳咗某一兩個月嘅版本,which係外國行貨係唔會發生咁濟
3. 舊旗艦大更新都拖,呢個係最接受唔到,原廠明明1、2月個陣已經發佈咗舊機嘅大更新,其他地方都好快咁跟哂,唯獨港行死都未放更新,宜家淨係承諾5月完結前發放,足足拖咗至少4個月
我部zx1裝得十零個app又冇game
插microsd唔用雙sim
64gb 都好多位剩
我就係上年買左5ii既人

而家你叫我再喺1iii同5iii之間去揀,我會好頭痛。
但都係偏去1iii多。
mobile01有人預購咗, 話1同5都7月底

台灣冇理由慢過香港啦
7月底
咁我係買行貨吖嘛, 外國更得快關我鬼事咩
其實有5ii都唔會買5iii升級太不顯著。呢部5iii真係當新顏色就ok
國絲點解唔買S21, 要買S21U, 你明知手細用唔慣大機
另外係咪因為冇電話用先買? 最後買左咩色?
等消廢券出咗就入5 III
$3400-3600左右
咁當我無講過
就算有staff price都要貼2K起碼
s21u樣型啲
而且21u有2k 120hz

冇咩特別原因
純粹突然想買部新機用下

銀色
我係銀/白控
台版有人預購要7月底先有貨
咁點解唔MWC先發佈
要樣型N20U仲好睇, 而且輕D, 不過冇2K120, 同鏡頭冇咁強
5ii隻灰唔多掂,睇相似係同一樣
我之前遲遲唔買N20U就係因為冇2k 120hz
我份人用嘢一係要最勁一係要最廢
個mon冇2k 120hz嘅話我不如cheap到底用啲1080p 60hz嘅舊/平款#wine#pi
係我miss咗咩定點
新機即係Android 11?
頭先喺 facebook 話個 Twitter post 唔知係鳩噏,dual big sensor 冇影,然後嗰個人話 Dual PD 就係 dual big sensor,仲話我理解能力有問題
等包膠
THX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞