[罪大滔天] Sony Xperia 討論區 (73) - 1 5 10系三砲齊響、1/5 An11...

1001 回覆
40 Like 6 Dislike
我覺得1 III一步到位啦 10III我覺得畀學生用就差唔多~

Sony post中間夾返個Sony 廣告
其實新機係吸引
1ii係正不過少咗120Hz同電細咗啲
1iii補足呢兩個缺點
有冇人知呢個咩嚟

https://www.android.com/enterprise/
10仔核電仲有快叉真係幾吸引,佢粒U得唔得
睇返S21u個spec
10 MP, f/2.4, 70mm (telephoto), 1/3.24", 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 3x optical zoom
10 MP, f/4.9, 240mm (periscope telephoto), 1/3.24", 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 10x optical zoom

再睇返1iii
12 MP, f/2.3, 70mm (telephoto), f/2.8, 105mm (telephoto), 1/2.9", Dual Pixel PDAF, 3x/4.4x optical zoom, OIS

其實用1/2.9”底有咩問題?
新機係咪都影唔到macro?
呢個有好多時想用但要借人地三星機影
三星都係幫你轉16mm影咋嘛
最近對焦距離唔同
班過部5仔用過一輪
第一次要較到D字最大
即係點 我即係知會自動轉16mm鏡
淨係
之前話咗5仔係compact,大家又話5仔大

不過慣咗21:9真係用唔返XZ1個種
太過短
之後就算有機唔係21:9都會係用XZ3 果隻畫面比例
唔會再番去16:9
即係macro鏡/模式係可以對焦到離開鏡頭超近嘅地方, e.g. 1-2cm
唔係macro模式入面 咁近係對唔到焦的
咁應該冇掛至少1ii
冇呀 即係新機都應該冇
1ii同1iii就唔洗諗一定係1iii,. 但5ii同5iii就真係難揀
睇錢做人有能力的話有新買新
RU SEA UK EU...嘅Xperia真係更新得好密同好準時
US TW NOBA CN可接受
HK....
好易姐 未買5ii就買5iii 用緊5ii就等5iv 因為5ii都應該唔會特別降價
好耐冇見過sony po推得咁快
香港SONY俾你享受日本台機既更新速度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞