香港柴犬價錢大約幾多

1001 回覆
106 Like 1237 Dislike
死全家啦淘寶
我去個shelter揀柴犬
佢係最怕醜果陣 連shelter staff拉佢佢都唔肯郁
但係我拉佢佢肯跟我行 就咁同佢放狗放左一陣
但佢年紀大好快就唔想郁
隔左幾日就接左佢返屋企
我養咗廿幾30年都新手
由小學兩三年級開始養到而家三張野喎計埋老竇嗰啲養咗四代狗了
盲閪
好多唔負責嘅人養狗係一時衝動,淨係覺得得意鳩衝去養,以為俾水同食物佢哋就夠,但冇諗過養狗係需要好多心機錢同時間。我唔知香港領續手續有幾複雜,我諗都係想蒒走啲本住有狗撚吓,得三分鐘熱度嘅人,唔好害咗啲狗。

柴犬唔易養,亦都唔太適合新手養,簡單啲嚟講,大部分柴都係撞聾狗,比較頑固,要花好多心機去train,同埋佢哋需要大嘅運動量,你冇時間地方俾佢哋運動,就要慎重考慮。唔知你係咪第一次養狗,但建議你做全面嘅research先。

利申 屋企大大話話養過超過廿隻狗
唐狗都可以好靚仔
借問聲你係咪全素食者?
通街都係 要幾多條柴
真係連正常對答都做唔到人道毀滅你算啦肉便器都不如
洗鳩理班道德撚咩

成班弱智,d唐氏小朋友夠可愛唔見佢地領養

講就無敵
藏獒,蠢過隻豬
領你老母養
你理撚得人?
巴打一世平安
就係買返嚟先易係病狗呀
唔係中狗瘟呢啲勁難醫嘅已經算你好彩
狼狗都養過
我諗點難養都唔會難過狼狗掛,狼狗好撚多皮膚病,代代都養到十四五歲先走

咁我夠資格未
不過咁,領養都算,貪平買到有問題既狗,又會坐長到無良狗場,你自己又要麻煩

我反而覺得,養狗係一種緣份,佢成世狗對住你,你一生人有十年要照顧佢,搵岩feel 到有緣份就去啦,唔好睇價錢
講到唐狗係狗,名種狗唔係狗咁,名種狗唔應該存在,有名種狗搞到D唐狗無人要,應該要名種狗滅絕先岩
無人鍾意狗又點會有人想養
無人養邊有人領養
領養同買唔係都幫左一隻狗咩?
要領養係因為有人棄養呀嗎?屌想養狗嘅人做咩
咁係証明左人類好耐之前已自撚c

証明唔到無拎走佢哋自由
套落呢個situation度 係
因為咁樣一來反映佢地個instinct本身係咁
二來反映佢地evolutionary genes受breeding變成咁
anyway 你打嗰個比喻太柒 唔回應
無人話唐狗唔好,但真係要帶佢入屋養佢點解唔可以揀其他鍾意嘅品種?養唐狗就特別高尚偉大咩?你人生得呢樣嘢刷到存在感覺得自己做到件好事?
Cls 班領養撚
佢地眼中想養某無得領養既品種/想養bb=新手/自私/賤人
係班義工戇鳩,
自己無能力養咁多隻,
又要霸住嚟養,
其實最撚殘忍同自私係班假義工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞