想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
如果英文好, 做兩三轉Q&A 就考得
做錯咗先再睇Manual 深究
睇你想做乜
risk, compliance, audit, governance: CISA + ITIL Foundation
network sec: CCNA
ethical hacking: CEH, OSCP
有啲公司follow the sun
我都想知邊度炒人
Big4 瘋狂expand 中, PwC 舊年請咗160個 A1 under Cyber
FI 因為 VB, Insurance, Crypto 所以仲加緊人
其他industry demand 冇咁大但係都有加人
我有一個fd都做左兩年左右
佢叫我可以試下叫19 20
學coding咪即係轉做programmer 遲早都會比人炒
啱啱睇樓上cm 考下cert應該轉到field?
FS 嗰邊有 team kill
係要5年or degree +4年
但係其實只要你考左
好多公司根本唔理你係咪cert左都已經當你有
除非你做某d位真係要certified 例如銀行 hkma要求果類
CISSP Bachelor + 4 年經驗 + 有 CISSP 人幫你簽
CISA 如果IT related Bachelor 3年就得
真 我都係覺得長痛不如短痛
襯後生轉field好過老
我都覺自己遲左
提你一句
呢行入行唔易
有部分分司肯train新人但人工一定差
官方模擬試題(網上嗰隻)
書太麻煩
上網嗰隻可以係咁操有埋分析
街嗰啲唔好信
做完官方網上嗰隻入到去你會發覺一模一樣

利申:CISA, CRISC, CDPSE
講多句,想做Cyber Security考CISSP同CCSP啦
9唔搭8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞