想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
利益最大化 不過big4每年都加唔少 2年就追翻
Security 只係輔助野

3年你想人工幾多先?
其實講緊幫security solution 落地既人香港就真係好小 一個正常既engineer 既價都唔係低
不過GTI 都唔會有咩hands on 經驗 想多d野學Distributor 到會好d既
Hi 巴,你專IT audit定其他project base 都有搞,因為我都係A 仔,做到想嘔
我係做cyber果邊 唔係it audit
慢慢就會慣了
cyber 專d , 真係睇得好deep
巴打S 幾,做死未屌佢老母,公司policy 又要睇住,佢用乜system 又要計in scope , 真想死
我a炸 岩岩做半年炸
有時最大問題係 client對面傾唔掂數 最後又入我地數 又要我地無啦啦俾人屌 又要幫對面執屎
遲下頂唔住轉ops 算
留名學嘢
前者係邊一樣先
我之後都in過呢間security engg
但我冇咩cs底, 佢話好多人爭
then 問我in唔in sales
我reject左

update下啦
依家做緊soc入行 daily野好多都係果d
如果唔自學都應該係咁多了
依家驚驚地自學搵唔到人問 唔知方向

另外之前有間野我apply過佢security engg
佢r我in solution consultant (Advanced Collaboration & Media Solutions)
我都諗緊邊邊岩自己d
有冇ching熟solution consultant做咩
係咪幫tech佬湊客?
Solution Consultant = Technical Pre-Sales

其實最好就係知道end to end,之後仲要學埋compliance. 如果去金融機構FSI 做其實都要知好多嘢。

銀行來講嘅話一定要認識 SPM, C-RAF, PCI-DSS etc
Data compliance 等等
ching 覺得個job對入行cyber 幫助大嗎?
依家做野學既野好似好冰山一角咁
成坐冰山大到不得了
好驚自己走唔到出去
咁樣講啦,
做SI, vendor 學嘢就會快啲,In-house 會慢好多。但係預咗SI同vendor 真係會做死你。

如果想學多啲嘅話呢,真係要自己落手落腳。有skillset 之後再入返in-house.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞