想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
我有舊同事係big4都有做lor
通常都係consultant多
啲公司出事咪請consultant做
窄但真係唔夠人
淨係計pen test都不得了
你識玩cyberark又有排做
識一番都衣食無憂
溫左cissp幾耐?
用咩material?
但其實根本成件事就錯晒
好多野唔入行又無機會用
無機會用又唔會識
唔識又唔會有機會做
根本就loop死左
所以屌big4仆街一件事但真係太多opportunity
做兩年出黎大把人請
我都係考6個鐘年代,做到最後一分鐘都REVIEW緊
好彩一 TICK PASS

有上堂+操左幾千題
搭單一問
Big 4既cyber security consultant 同senior consultant 人工range應該幾多
d senior 唔係cs grad
但已經算幾熟d control
一人四隻job , 返十放二am , 如果senior 人工上網睇
根本好多tools都係入左行先識,未入行根本係掂唔到(亦都冇用武之地啦,唔通買個license晌屋企打飛機咩)
但問題係,公司唔會請冇用過呢堆tools既人,變相根本係有雞先定有蛋先既問題

btw,依加最hot既market唔係應該blue team咩?
所以多數入行果d位都好辛苦
到你有經驗就會輕鬆返
16個鐘
感覺上同地盤佬一樣野要做一輪馬仔
但其實我覺得,成個IT,基本上係得compliance係夠穩定+安全
而pentest某程度上係同code狗一樣,要面對中年危機
(或者可能只係因為pentest幾惡做,所以好多人做到咁上下會換跑道啦..)
想問多少少關於SI既security engg
其實係咪類似sale engg?
或個end user搵你幫佢砌個岩佢既product?
唔係
Sale負責見客
Pre sale係技術支援sale
Security eng係支援pre sale或者係實際落場做果個
做到上去多數係管人管project為主
Big 4 請A1 咪就係落黎各大公司做Cyber security Risk consulting班細路。佢地都係照住份guideline問問題,咁馬騮都識做啦。

真係hard core做information security既人香港唔多。扮既就大把,我公司剛剛先炒左批。
你公司果批係hard core定扮既?
識人完全唔識IT, 但都考到CISA。明顯係背書就得

不過冇CPA考CISA冇用,CISA 好多時在internal audit department 內。internal audit通常要有CPA 牌先請。有同事係CISA但因為冇牌關係,冇人敢俾佢獨立做野
扮既多
裝隻cyberark又話自己係expert
同cyberark 做integration 又話自己係expert
幫Linux server 入cyberark management 又話自己係expert
Master真係冇用? 我仲打算係澳洲讀個cyber security master睇下可唔可以留低搵工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞