想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
我本身都諗過地盤呢邊
我做緊product呢邊
人工又少 又比人追期追到仆街 放工仲要開會
仲要成日上大陸
依度有冇人做緊soc相關工作
覺得點求分享
先做實q,再學cyber
睇落似SI 既Pre sales / security engineer
如果係做SI 要好清楚佢地賣緊咩solutions/product
呢樣野有咩用 有咩競爭者
比如 如果係賣firewall 好清楚佢隻firewall有咩特點 市場中有咩其他firewall 咩人係potential 客 點去應用隻firewall
總括係要針對間公司賣緊既野去了解
巴打 點溫cisa 我得本all-in-one同佢本試題夠唔夠做
Cyber security 熱潮已過
轉做data science啦

利申:睇住cyber security由不停請人到依家不停炒人既日子
cyber security就係教你點賄賂看更去物理拔線。
Pentester market/exit opportunity唔太闊。inhouse大公司頂多一兩個,vendor side主要都係sales se,好多都喺big 4 or consultancy做
巴打cisa有冇建議點溫好 我睇緊本all-in-one 同埋有買埋佢本題目 係咪操paper緊要啲
背哂past paper就pass到 我會背到95%準確率就去考
邊度不停炒人
係啊 security engg trainee位
佢requirment寫it/cs is advantage
但咩都唔睇就去in應該炒硬車
但我又未準備睇深入資料 咁快就有得in
睇下間公司賣d咩先 你連佢賣緊咩都唔知 實炒車
Entry level好低人工 你做開地盤起碼都3萬啦 要叫減萬幾蚊 肯唔肯先
係囉
我Technical野真係冇底
At least知佢做緊咩 之後入去再學
睇落都有誠意唔似漁翁撒網
Entry應該都有16 17?
我依家都唔係多好多 所以冇咩所謂
16-17 一般都有 幾年前既IT 既graduate trainee 都講緊17k
我都想知 啲agent最近好缺人喎
想知啲咩
好多policy 加左點炒
Server 加 network 開始migrate 上cloud
加上network 搞SDN program可以做到人手做既野
In house既network位只有愈黎愈少 比cloud solution同programmer 取代
留名學野
第一步都係考CISA?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞