想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
早日準備 早日達到
我做緊第二年野就為今日做緊準備啦
想請問如果無degree但做緊電訊後勤部
想入行security類似工種 應該讀返個degree定入左行先
直接入big4, 第2年兩萬幾
如果有機會 當然係入左行先 岩做先再讀degree都唔遲
我唔想12點先放工
唔該巴打回覆
希望有機會入行再跟巴打學野
多唔多人飛左cisa cism, 直接同cissp 一戰?
我有fd做左2年,quit鳩左轉行,佢話依行轉黎轉去得銀行果d, 中小型公司head count少,budget低,又chur, 長期要standby
揾佢8點食飯,食完仲要上返office
食完要上返office
big4 係咁的
做緊果陣就讀書考牌,辛苦又chur又大壓力
同audit好似無咩分別咁,工時
都有 但失敗機會率高 比個實際數字你參考
我去考CISA 提前背左1000條brainstorm 輕鬆pass
再去考CISSP 背左3000條brainstorm 點知一條都無出過
以為報錯左考試
Audit狗 IT狗 有名你叫
我係純security officer, 報cism 最合適?
CISM多數係比manager
呢份太吹水 讀完無咩用
我見cisa 偏向好多audit 野
做得security就必須要面對audit 讀呢份有一個好處係可以轉去做IT audit
岩岩收到份trainee
主要搞solution, design果邊
但我冇cs底
有冇咩資料可以in前速讀study下
有冇job desc睇下
Assign to complete cybersecurity advisory tasks
Assist to create the new practice of cybersecurity solution,
Provide professional services on design, deployment, monitoring, and troubleshooting services to fulfill customer's requirements
Responsible for proposal writing and preparing project documentation
To prepare whitepaper, user guide, and issue support report

我copy出黎啦
Link怕自爆左
Ching入行前有冇cs底?
我得engg底擔心入唔到行
有, major cs
正常都應該係吹水撚上位,老細個個都係留意changes, projects, growth架啫,呢啲都係有水份既地方。邊撚個得閒理你啲routine 野,presume middle management 搞掂晒架啦。
直接去咗考cissp 好撚驚fail
同你一樣都好撚驚fail, fail 就自己硬吃舊錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞