想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
睇你想做tech定做audit/compliance side
如果做tech既話,咁早考三寶cert冇乜意思,可能depends你想做blue定red既nature去考會正路少少
red就OSCP for sure,驚太hardcore可以整隻eJPT玩著先

blue既話小弟就唔熟,但以firewall泥計既話,基本上識fortigate就實冇識(絕大部份公司都玩緊佢),如果想新潮D就可以研究埋palo alto既NGF,不過前提係你既networking要夠好,未夠就整番張CCNA頂著先

如果係audit/compliance side既話,你留意番師兄講既野就實冇死
好 多謝曬巴打
去做下資料搜集先
Cyber tech side好闊, 簡單用nist framework:
Identify: IAM, PAM eg Okta Cyberark
protect: NGFW, EPP eg Fortinet Palo Alto
detect&response: EDR, SIEM, SOAR eg Crowdstrike Splunk
recovery: Backup solution like Veeam

仲有DLP CASB ESG SASE之類。最近zero trust又多人用左 Zscaler Akamai PA etc.
全部都唔識
記低先 唔該巴打
Cybersec cisa冇用
考ospf 啦
搭單問下 小弟今年year4最後一個sem準備grad
啱啱take左introduction to cyber security 但已經難到仆街 因為真心完全唔想寫code 所以畢業都想行呢條路
想問其實邊做邊學最重要?好驚我太蠢同埋個底唔夠好
咁佢乜底都冇
CISA 易考又有啲嘢俾人睇吓
做it risk/audit先有用
Cisa 唔係比你用黎見落手做既工
留名學野
Cisa應該唔算難
Cissp就難
尤其你無底既話有排pickup
考到無經驗又無咩用
因為太吹水

你幾歲?讀黎純粹為轉行?
本身對成個IT業都有興趣
但唔太想長期做TS同QA
睇下有無機會轉下其他位
岩岩起步學緊Python
同埋補充少少
學既話,盡量以免費資源學先,至少feel下睇下自已係唔係真係岩
因為一來關security事既cert都幾貴下
二來security深似海,一個唔好彩買完個course先發覺唔岩讀,就真係恭喜你

red方面再補充:
eJPT你可以望望有冇免費(之前成日有免費優惠,但依加唔知),個course算係structure得幾好
如果eJPT冇免費既話,呢幾個platform可以比你學下野/feel下先:
1, portswigger tutorial: 專注於web pentest,佢有個免費tutorial,而且都有個lab(唔係講笑,真心教得幾好,同埋佢地既burp suite唔單止tutorial見到,你假如行pentest路線都會瘋狂見到)
2, hacker101: 同上,不過會多少少野
3, hackthebox academy: hackthebox整出泥既教學網,由HTB出品,相信品質都會有番咁上下
4, picoCTF: 夠哂出名既新手向CTF,以往真係得個玩字,依加似乎都多左learning material,當然你想練手既話都可以直接去玩pico既題目,以新手向泥講算係非常唔錯
好多謝巴打咁有心
等我轉頭去做下功課先
唔該曬你
23梗係值
不過入行唔一定要有degree
我自己都係bba grad
Technical野你有興趣又對得多 好快會上手
差在搵唔搵到公司肯train人
我都問過同事同啲agent
佢地都同我講唔應該曬時間同錢去讀degree 因為我已經入左行
反而要去讀啲證書同儲經驗會更好
多謝巴打有心回覆
20中想入行呢?
我Major同it相關
靠si公司trainee program入行
之後好彩遇到一間肯train人既公司肯請白紙
跟住d senior做好快就上手

Audit通常都係逼科 太悶唔岩我..
你有vendor exp其實一定會搵得返
試多d無壞
記住根據想做邊範而讀返相應既cert
唔好哂時間儲d irrelevant既野
好 多謝曬巴打
咁我覺得你應該慶幸先係
我就落會想同呢d上司夾

搵多幾間先有比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞