想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
lm
我依家做緊果行就成日比人追期追到壓力勁大
我又追返下家搞
做既野唔專業可以被取代
又要成日返大陸 放工同外國開會
所以先諗轉field
可能in house岩我d
In house 都會比老細 同事屌 但總好過做vendor比客屌
返工總會比人屌既
但做主要追期既工 放工成日都諗住
返工就諗住快d放工

如我無理解錯 security果邊應該比較少打code?
無咩需要打code 但要識用d security tools 識打command 可能有少少scripting 睇你做咩位
我做in house就完全唔需要打code
In house日常工作有咩搞咁

Btw多謝ching耐心解答
睇你做咩位 如果一般security officer 主要工作如下
Check system log and report - 日日要做 悶既工作
Check threat intelligence - 日日做
Software upgrade - 一年做好多次
Backup configuration - 成日做
Incident response - 出事就要做
Security reports - 好多report KPI 要寫 個個月都要
Security project - 有錢就會做 買新既security product就會做 一個project做幾個月 同時幾個projects係手
Vendor meeting - 一年開成一百個會
Vulnerability assessment - 幾個月一次
DR drill - 半年一次
IT audit - 多數年年都有 煩到爆
Security awareness training - 一年一次 要準備materials
除咗三寶 CISA CISM CISSP
仲有咩實用嘅cert值得考
同埋security感覺好窄,市場前景好唔好
我反而覺得好似好好咁
Jobsdb勁多search result
同engg果邊civil, bse, structure, 大電咁上下咁
唔知係咪錯覺
In house routine 野多?
反而我prefer做routine
依家做野日日新問題 心血少d都搞唔掂
好多routine野 但多數係officer grade做
你要人工高 升上去做manager 就好少routine野要做 反而要做projects 寫report為主
介唔介意講吓幾錢一個月?
我都想知
5xk
Security Officer?如果係嘅話要幾高 有咩cert?
*都
請問ching幾多年經驗 呢位價對我黎講已經滿足晒
Cism 有無考?
巴打幾大?
你格硬要比就不如當係防盜裝置顧問,只不過以前啲賊只係鍾意入屋偷吓野,偷極都係細數。呢排佢地鍾意入屋綁架你個仔,或者易容入屋扮係你個仔要分身家,所以吃香咗好多。
其實我覺得做big4入行會順啲。

In house 做到manager 以上通常都係review 你上面講嘅野,想上位反而要做project . Project skills 喺in house 比較難學。上到management 都係要吹水/presentation.

再者,有部分既cyber security threats都係關social engineering, 咁你首先要對business processes 有認知,因為個mitigation通常會叫人加/改流程,唔係加tools 咁簡單。
無 覺得無咩需要
Manager啦 CISSP CISA CEH CCNP JNCIS ISO27001 ITIL
Network加security 既cert
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞