想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
向香港. 做什麼也是沒有出路的.
#319有講
真係視乎間公司肯唔肯train人

自學可以讀張CCNA先
udemy/youtube都大把material
唔好淨係背dump 真係要識入面既野
唔想係到自爆
https://www.cybrary.it/
有興趣可睇下D FREE COURSE了解下先

之前考OSCP 前都係呢到睇
香港既資安公司,仲要勁到比坡仔買起左
聽講做pentest都唔差,不過都係聽

我知你未必報big 4,不過如果做IT audit既話big 4都係最好歸屬,可以報
同埋即使唔係big 4,都仲有BDO個堆,或者入cyberSec公司既GRC department都得(其實都係做audit,不過應該冇big 4工時咁CLS)

btw,有冇你舊公司既料爆,留名學野
其實做吹水佬都幾好,夠呃飯食
乜都係stackoverflow抄曲又完全唔識寫同改曲就有問題
轆一轆jobsdb
基本上都要it/cs dip

真係可能自修個CCNA/CISA先有計傾
master洗底係咪仲差過u grad?
寫係咁寫
唔代表你唔可以試
當然如果有interview你要話到比人知點解要train你
個人認為master同ugrad無分別
讀書同做野 係唔同
想請教下應該點樣去搵d entry level 既工?
本身有張it hd 而家讀緊top up
做緊果行無前景想轉返去it field
應該從咩方向去搵d 關於security related 既工?
上年讀 sec grad 路過 比D意見
原本畢業後諗住搵b4 it audit / ra 工呃飯食 因為算係讀過下
就報左e,d, 同bdo,仲有間2nd tier既
都有interview,但比人問到口啞啞唔識答 / 吹下水 所以冇offer
Feel到除非你tech係好勁 sell到你某樣野好叻 基本冇底上都幾難入
而且仲有班business 同你爭 人地口才好有business 底 只要識少少IT入去學都嬴你 因為it audit 都係跟iso / compliance 對下, 英文勁 同 business sense好就有offer

依家就入左間Dist做 學下sec. product 接觸下唔同野, 我都吸緊經
要入行就建議搵si / vendor 啦, 可以學firewall, IDS, pentest, vulnerability scan 或者用product etc , 學熟1,2樣 考cert 轉工都易D
係, b4多數吹水+ doc, 通常做係risk assessment, backup plan
但見ey cyber sec個description 似係要識pentest個類 好似幾伏 (等人補充下)
vendor 係接project presale, postsale都有, technical skill會多 我覺得學野會多D
如果入唔到b4咪去vendor捱下幾年,考CISA同CISSP, senior位30K都有掛, 而且可以bank玩下

個時b4 gp interview係discuss business case 之後同partner傾計 cv focus 少technical既,但如果有BBA底係gp disucussion表現會好囉
反而 second tier 會問下project / 比個scenario 比下it suggestion 問題technical focus d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞