想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
差1-2年經驗會唔會都照apply試下?
有冇成功例子分享下
會近audit d 但有時都要睇少少technical野
睇下點做hardening 同 end to end encryption個d

主要揸non tech既cert啊 cissp, cisa, cism個d
仲有d本身audit既cert好似 cpa同frm
一個多job , 同時接兩個客早上8 個鐘做A 公司嘅開會+ 傾flow , 6點打後再做另一間8 個鐘嘅documentation 同control note
一日16 個鐘工作, 20k
所以你係做grc嗰邊?
我個時好彩冇咁chur
但我做左三年 普遍batchmate同上面manager都係同我差唔多workload 一年有兩三個月chur d 要ot 兩三個鐘
可能我地department輕鬆d
可以咁講啊
有啊 做icast/ red team d同事撈到風生水起
4年經既一般叫60k up

最近有個大一年既frd 65k exit左
其實考左oscp都夠
同埋到時搵而個數 就唔會覺得好貴 又有機會公司比錢你考
FI AM已經接近50k
仲以為AM普遍都係3xk左右
Red team其實出路點
做開solution成日覺得佢地好勁
但好似有少少窄?
FI一般同一份工同grade會比commercial高15-30%倒
見 Red team主要做consulting多
如果inhouse會多d blue team人 但有red team經驗做cyber security都會幾吃香
撈solution算唔算blue team
同埋好似少見人red blue識哂
你cyber team ? 間間都太多人走,真係開心
我唔係啊 本身唔係technical 底
Cyber team出面真係好多人搶
有幾難
你唔cissp都cisa啦
同問
定cism 好
Why not both, audit + management
巴打你3年經但am title既post見親都要5年經
巴打一定好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞