想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
依家好多pm唔識it
真係好難溝通
blue team仲要大公司既話,人工一般都唔差
不過通常要年資,所以要入行都幾煩,有D係直情要搵職級較低既工

btw,就小弟所知,CyberArk最值錢都唔係裝同troubleshoot
係點樣由呢舊野做到privilege management,某程度上同firewall差唔多
同埋最重要係點靠呢舊野meet requirement/compliance
裝都要將四五個module 裝好哂先行得走得,未計本身客人比隻hardening左既server你裝
如果做左幾年野infra 底,想轉搞cyber security,會唔會俾人新仔壓價?
]
有無巴打係做fintech既security?
想問下巴打們 如果我本身做緊IAM既solution implementation, 如果長遠落去 係咪好難跳返去inhouse既security做?
Security 係個fundamental, apply infra, software development, network ... fin tech 都只係其中一項。 所以無話咁分,只係你點應用
Cyberark, okta, sailpoint, centrify都有
做緊SI?
其實有soluton implmentaiton 入番inhouse 唔太難, 係睇你想做咩post 啫
最好考番cisa/cissp 打底
Cissp同cism都pass左

其實我只係岩岩grad做左半年野 做緊si 但真係好驚越做越專 最後IAM太窄 出唔返黎 因為上jobsdb睇 如果想做inhouse 好少會專請做IAM 大多數係要你識IAM+其他blue team野

我唔想一世做si project based俾客捽 好撚辛苦 好想入inhouse做捽人果個
IAM/PAM 絕對大路野, 只會越嚟越多公司攪, compliance 要
睇咩公司, 有啲會分開搵人專maintain 公司identity, blue team 係另外一堆友攪
不過你怕俾人捽就真係真係諗諗, 因為返SI/Disty/Vendor 好在時間好有彈性
時間彈性彈到 成日ot
後生做 我冇咩所謂 我唔想做到老時仲要咁
yes, 所以真係睇人, 未必個個啱
所以你可以考慮番inhouse
有冇得轉pre sale呀?做少啲post sale無咁辛苦
依家黎講 應該難d 因為條team太少人 冇乜人做post sale 暫時點都要做多d technical野
加埋我目標係想幾年後入返inhouse做security manager 應該想掂多d tech野先 唔想第日做一個唔識tech既pm
又係你
1.5 年exp 40 k
有呢兩張入in house 做m位都得啦 不過得咁少exp 難啲
搞咩讀到三十歲
3 年經驗大約去到咩價位?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞