想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
小弟dregee係讀engine果邊既野既 做左兩年幾野覺得冇咩出路
有朋友做緊cyber security推介我可以試下入行 入左行先慢慢學
而我自己都有興趣
但見cyber security既entry lvl工都要CS/IT既dregee/dip
而且睇過相關既cert都係需要做幾年野先可以去考

有冇ching可以分享下點樣入行、呢行有咩要注意、想入行有咩技術野可以了解下先
又或者讀返個master先又有冇用?見HKU有開
其實啲cert 嘅exam 你依家已經可以去考
只係唔夠相關經驗你certify 唔到個資格
但係考咗對你搵 grad job 有幫助

利申: 唔係做CyberSec, 考咗CISA, 今年會考CRISC
即係雖然冇cert, 但有份成績表比你拎住證明你pass到?
如果冇CS/IT底自學難唔難,因為我major engg果時讀過下d基本it野only
eg. C++咁
LM
不過聽人講如果對比建築業,major computer science 就係civil eng 諗點起個system
但係cyber security 就只係小修小補property management,唔知真唔真
起碼都讀返個compsci先啦下話
engine major讀過c++其實冇乜用
cs既世界唔只揼code仔
係啊
因為我自己都麻麻地揼code
同埋c++我都係基礎野only

係唔知讀個master有冇用, 因為都十幾萬 又要一兩年
Master無用
經驗最有用

做security既人 好少一入行就做security
多數係做開program/server/network 再轉去做security
我就係做開network再慢慢轉去做security
咁樣條路會順好多
考cert方面 有錢有時間可以考左先 儲夠經驗再cert
CISA CISSP CISM 係最熱門加上認受性最高
新人最好考CISA
想問經network果邊入行既話
係咪都一定要cs底?
我唔介意由trainee做起

因為我依家要轉field最直接應該係master
但我都明cs野好多時都係經驗加自學野
同埋cisa, cissp呢d係咪有cs底同冇cs底分別好大?
有諗過做住依家個field自修考
係擔心自己pass唔到
唔需要 但如果想做network 要考network既cert 例如CCNA CCNP 但入行條件唔高 要Cert都易請
但要花一段時間係network果邊做 先可以有經濟轉去security 未必岩你
你可以考d基本既security cert 再試下去搵security trainee 以我所知 馬會 好多銀行都請緊 你可以留意下佢地既要求
其實我都是eng degree 有心做既話 degree唔重要
你識考試 讀書叻就會考到 CISSP難過CISA幾倍 新手唔太建議
我都聽過cissp好難下
除左cisa 有fd介紹我可以ceh先
邊樣行先會好d?
做it狗 仲要做看更位
CEH認受性無咁高 HR唔知呢張係乜黎 但係入門可以讀左先 有錢既話
CISSP CISA CEH 我都有
咁好諗cisa好似好d
如果要考cisa係咪上網買/搵到course material可以讀?
報course 聽講包唔晒d野 係叫做唔明既話有人問
報course啦 幾千蚊 有source比你 讀完去考基本上會合格
看更位都好過我依家做緊既野...
無理解錯security佬有vendor做 幫人audit
Security 佬好多種類
Vendor: IT audit, Pre-sales, SOC engineer, vulnerability assessment
In-house: IT security officer, security manager, SOC engineer, internal IT audit
最大路分左blue team, red team 了解多d 睇下邊條路啱自己多d
我研究下先 幾千如果cover得晒都ok
係咪多數做soc做起?
無乜野學 最好係做vendor 賣security solution 或者某一隻security product
另外都想問多少少呢行既野
我見都幾多公司請cyber security相關既post
見通常3年經驗都4x-5xk 係咪真係上得咁快
同埋呢行有冇咩唔好既野, eg.工時長、ot多、etc
如果你有3-5年 cyber security 既經驗 4x-5xk 都正常
但你做cyber security之前 可以已經要花幾年做program/server/network
所以3-5年cyber security 既經驗唔等於只做左3-5年野
加上cyber security 都有好多工種 如果你只係做一個SOC engineer 做5年都唔一定有40k
但如果你做IT Audit 叻仔既話 幾年係可以有40-50k 例如去big4做
呢行好處係 你有經驗有cert 大把工揀 未來10-20年唔怕無工做
唔好處係做vendor成日會比客催你做野
如果做in house 就睇邊間啦 大公司 有d都幾hea
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞