想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
始終而家唔算多ransomeware attack, 如果好似以前葉繼歡做世界咁多單先會高demand

題外話,點解通常ransomeware attack 通常都係外資衰?港資都聽過幾間但係中資就冇咩點出事

整單支付寶全部清零就有花生食
做得big4就唔好諗hea喇,同埋有時星期六日反而仲忙,pen test ,net scan 通常都係假期做,touchwood 撞死咗個場都有時間救/roll back.
我身邊既同事都係CPA, CISA,CIA, CISSP 再可能搭個CEH,好少一個牌走天下。
Csa ceh cissp呀
Cisa唔啱用
To perform security events analysis and forensic investigation
你log都唔識睇撚做到?

Ceh 係ethical hacker
Csa係soc team
Cissp 最撚難既cyber security cert 之一
(個試考6個鐘定4個鐘 240題mc 好似)
Cissp考完重要4年cyber security experience or 某幾個項目做過加搵人簽先certified
齋考試只叫考完
簽鐘你做過big4 RA 都唔難R人幫你簽既,個個牌都係咁樣你幫我簽我又幫返人簽搞掂架啦
Risk/IT compliance 同cyber security真係唔同野黎
前者做evaluation risk acceptance睇住啲野
後者要落手做prevention pen test vuln detect/fix
你冇經比你r到人簽一落場你都係唔識做
RA少tech d 重可以半吹半tech

樓主咁中途出家搵間公司做住junior萬6-7學徒咁做
Security officer加係咁上網學又睇下cve學splunk又要學埋infra network(ccna-ccpn) os(mcse level) coding(python/c++/java基本野)起碼2-3年經先摸熟晒啲野上面堆野未玩熟都做唔到analyst
Ching係點入行?
我今日in見hr 已經話我冇it底
而其他見工既都有
仲推介我做sales

我都諗緊應該讀個master洗洗底定自學
自學又可以由咩學起
https://www.microsoft.com/security/blog/2021/03/02/hafnium-targeting-exchange-servers/

最近呢個vuln你唔識睇exchange log 既話都唔知中左伏啦
Cyber security唔易架

你冇底一睇際遇二睇天份
0底見工前你都講唔出你依家用緊乜device 乜os 點去學新野 有冇it觸覺 up唔出既過好難見得成
入去一間大公司做半-1年helpdesk 學晒IT structure/policy/點做野有乜要睇出面進修cyber sexurity 同infra既course先啦
一係就搵啲垃圾低人工等人洗乜人都要既cyber security位由低學起
我都覺太急 自己真係未做好功課就apply
佢地hr冇寸柒我都算比面
但helpdesk都應該要底?
一齊努力
我都好驚去in啲工既時候俾人問到口啞啞
呢度咁多大佬,我都想搭單問,人工都喺programmer最好
首先你問下自己咩叫cyber security
如果你tech唔好既 其實可以走IT risk and compliance做吹水佬考cisa/ iso27001-lead auditor之後再學埋最入門既ceh,1-2年時間都可以轉去做security analyst
*係咪
事緣 其實對IT有興趣,但係真係對coding有d吃力
對network都有興趣,但依家喺SI都見d人好chur仲要人工唔高
Helpdesk係成個IT最地底泥既位 但同時睇到最廣既野
你既角色係貴價router 張啲case route比第2/3/4堆人做 不過你又要知對家條team大約要做乜
唔洗tech入到行 有腦就得 同埋os/vdi/network/app/scripting都掂到同練troubleshooting skill
Programmer 有分勁同垃圾
勁既devops 50-100k+都有
垃圾code monkey stackoverflow dev你唔怕一世2-3萬既就做 只係你做devops老左追唔到曲一係財自一係失業/做返低層獻世
同埋做it入門好多時唔睇你skill
睇communication多
流利英文加好多份
識communicate(了解user needs)
Set priorities (eg ceo&general user搵你你應邊個先)
個人性格/學野快唔快
最後先睇skill
師兄,有冇detail
呢間野聽講牌面好勁,同埋唔係專做pentest咩?

btw,如果真係要audit,又唔一定要big 4既,big 5都ok ar
只係跳出去既位未必有big 4咁開心姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞