想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
好似ey ddt 都wok
Kp就唔知 水記人最多 一般7點收工
點解反而想入水記,唔係deloitte
水記IT 唔岀名
水記A1 放10:00pm-12:00 am
水記文化係早收工,返屋企做,而唔係唔做
想知有咩cert?
一間公司無SIEM執得都似 例如HKMA, Bank, 證券公司點可以無SIEM
我梗係唔係指有compliance 或者 audit 個類公司,就算有用SIEM , 如果無適當maintenance 去,大部份公司都只係攞隻SIEM嚟收logs ,基本correlation 同埋search.
OSCP OSCE EMAPT
你on居la 真係有銀行係冇架,不過唔係香港
以前係銀行做 真係用黎儲log
有次做IR間公司比人hack左,問佢拎log竟然冇儲低
唔出奇 好多公司都無 唔好以前SIEM係必然有
我入呢間公司個陣係splunk整係收某d log,跟住搞左幾個月先正常番,主要係砌廿零個detection左右
老實講,好多出名既人都冇乜cert,你有cert又代表乜??背書叻掛....
我三寶講明唔會曬錢考,d公司咪又係要請人。
要少OT 唔好入big 4 , KPMG IT consult 放2-3 am 都有
係水記做it audit 三年
有時係會ot到10野幾 但大部分時間都係7點就off 返去冇做野
你跟咩team
外國唔知啦 香港有MA policy睇住就點都做到足
Cyber Security唔會死住
Security起碼玩多十年,好多公司比人打都開始出事,btw基本好多中型公司0防禦,比人打完就自然請人,唔請人就一直比人打到收皮囉,講真唔係下下有公司有錢deploy siem,仲要請人,收log睇同有其他功能價錢差一大段了。暫時用過splunk最好用,但太唔user friendly.
Push
唔補水?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞