想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
btw ching點睇solution consultant
諗緊自己好似係不求甚解果種人
做tech role咁樣真係食得屎
當你做咗10幾年你就會知道🤡
條路仲好長,IT Security 其實來來去去都嗰啲。最緊要留意番market 同自己落手落腳去做。

IT Security, Risk and Compliance - 完全係分開唔到。Compliance 個世界好闊,真心講博大精深😓
係囉 成個field好闊咁
唔知邊頭學起好

唔知幾時先走得出soc
Solution Consultant - 你要見客,同埋我哋做客嘅都幾麻煩下。俾晒啲requirement,叫你地自己返去砌。(當年我哋做客我哋知道自己要啲乜嘢)

其實冇人會識晒所有嘢,最緊要你問返佢哋有冇人可以帶住你。我入行嗰陣時就有人帶,同教。

仲有一野,睇吓你個人係咪好outgoing。如果唔係嘅話你就唔好做Customer facing role。

仲有一件事,永遠喺自己comfort zone 裏面。你係會學唔到野。
SOC - 都係要識睇Logs, Alert. 如果你識睇埋啲Pattern,當你夠返咁上下經驗就去返in-house..

入返比較大嘅firm,佢哋都好多policy and procedure。之後就慢慢學。

經驗係要儲嘅,自己有實戰經驗嘅話會好好多。
SOC果邊會係偏向出in house?
因為我知soc tier 1就返shift
之後上tier2就24hr on call爆鑊就call你/call你返黎
唔太想以後都24hr揸機on call後生還可以
通常我哋都係當佢哋係Operators! 真心講 Level 1真係冇乜用,要做嘅話就做啲難啲。

24小時on call 真係好難搞,日日咁樣就好想死😂

你諗吓你自己想做啲咩先,最緊要係遇到一個好老細。
我都想轉難d既野 但冇cs底冇人請
依家感覺似電子看更 係有機會見d event
其餘野 跟住人做就岩
做得耐既人都唔係話好明背後係做緊咩
好驚同化左sosad

個客果邊有個on call list
應該係兩個manager輪住揸機 24hr on call
雖然一般都冇咩call 但個壓力真係唔講得笑
諗起扑緊野比人call真係慘
你見到咩event, 跟著做左咩?
巴打我同你背景好似 我都諗緊呢個問題
巴打in house 定big 4 field ?
師兄做到咁夜 想問吓係EY 定DTT
唔講啦 行頭太細 驚再講真係自爆
讀個ccna入行做network admin
然後再慢慢轉入去security
巴打有無諗住出外國?
It support入行
我做si soc仔咋
有另一間r我做infra果邊solution consultant
係咪好多人都係infra/network入security?
未有呢個打算 出去外國就做唔返呢個位啦
Elearningsecurity
想問citic 個security trainee好唔好
入去退休
我實名講事實
唔係咁work的,兩回事黎
如其係咁不如做下SI 啲security solution engineer 仲好
至少掂過firewall
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞