想入行cyber security

1001 回覆
11 Like 175 Dislike
吹水專用Cert
上到M AM位 唔洗落手做 要識High Level野
而呢張就係Info sec既大路野 why not.
any cert
underpay 都要時候郁喇
做cybersecurity 好易叫到30K 以上
右上都有4隻既 都唔係仲係得佢但我覺得CyberArk極度複雜唔user friendly
其實最好唔係學得咁深, vendor 野日新月異
最緊要明晒個concept 同埋大約點deploy, 其實隻隻都差唔遠, 只係右上係多咗啲advanced features 針對enterprise 嘅環境
個個都係咁, 我都係頭一個chapter 睇咗好耐, 你覺得書悶咪考慮下睇片
跟住後面先慢慢快返睇完本書, jot notes 同埋睇mindmap, 再睇supplement
巴打知唔知大約年資對應既人工range?
我就3年左右過左30K 都開始諗下一份工咩價位好
你睇linkedin 睇下份份cybersecurity 嘅工都寫要cissp, 你就知有無用
最好有姐, 但係哂咁多心機"背完"對自己skill set 都冇乜進步既野
考張OSCP 永久有效既仲好
年資係一個因素, 都要睇有無啲recongized 嘅cert, 咩工作經驗, 實際上上手做過咩project 同埋掂過咩solutions
如果你過咗30k 其實下份叫40K 都有可能, 當然以上你越多越易叫喇
老實講你背晒本書去考唔一定一定pass, 佢係考你cybersecurity 唔同domain 嘅concept 同埋management 嘅思維
你想玩peneration/hacking 當然去考OSCP
半年就pass左, 除非你個人太柒, 唔係根本冇野要擔心
你話你唔怕辛苦, 其實良心建議你聽日就遞信即轉big four
edvance當員工撚狗咁
算吧啦, 你眼界係咁多就係咁多, 鍾意揼死一世石仔就繼續
個同事cism 定cisa 唔記得左
唔好咁話佢啦
不過真係大部份工都有話要cissp
純識tech係唔夠
眼界?冇料CISSP 就見得多, 有張CISSP 就唔洗揼石仔?
佢可能問係咪presales
我諗唔會叫新仔做presales啦
個個都係postsales起手
你地多數搵工係搵agent定LinkedIn/jobsdb?
agent得西工..
linkedin/jobsdb都有用
其實我就係做緊big4 但做既野同si好似 所以話自己係si
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞